Så ändrade Ryanair sitt uttalande efter kritiken

Enhetschef Simon Polsuk om den nya uppmaningen till flygbolagen i Sverige.
Efter kritik ändrade Ryanair sitt uttalande om att Belarus diktator tvingat ner planet.
Foto: Nicolas Economou / Shutterstock Editorial Rex/IBL
Belarus president Aljaksandr Lukasjenka.
Foto: SERGEI SHELEG / AP TT NYHETSBYRÅN
Ryanairs flygplan som tvingades nödlanda i Minsk.
Foto: MINDAUGAS KULBIS / AP TT NYHETSBYRÅN

Under söndagseftermiddagen tvingades ett Ryanairplan ned på order från diktatorn Aljaksandr Lukasjenka. 

Regimkritiske belarusiska journalisten Roman Protasevitj var på planet och greps på marken. 

Flygbolaget Ryanair skickade först ut pressmeddelande där de inte nämnde den bortförda journalisten, men efter kritik skickade de ut ett nytt där de fördömde belarusiska myndigheter.

– Det tycks som att myndigheternas mål var att gripa en journalist och hans reskamrat, sade Ryanairs vd Michael O'Leary till irländska Newstalk.

Ett stridsflyg skickades upp för att eskortera flygplanet ned till Minsk. Ryanairs passagerarplan, som var på väg från Grekland till Litauen, tvingades ändra rutt två minuter innan de körde in i litauiskt luftrum. 

När planet väl landat greps den belarusiska regimkritikern och journalisten Roman Protasevitj. Även hans flickvän fördes bort. 

Efter stoppet flög planet sedan vidare till Vilnius. Ryanair släppte först ett pressmeddelande om flygincidenten där de berättade om den påtvingade nödlandningen i Minsk. Flygbolaget skrev att man landade ”säkert” i Vilnius 21.25 lokal tid, efter ett sju timmar långt stopp i Belarus. 

Passagerarna som tvingats av planet nämndes dock inte med ett ord, vilket kritiseras hårt av bland annat Reportrar utan gränsers ordförande Erik Halkjaer. 

”Att Ryan Air så öppet förnekar kapningen av ett av sina plan och kidnappningen av minst en av sina passagerare är skandalöst!”, skriver han på Twitter.

https://twitter.com/ErikHalkjaer/status/1396549637096497160

Ryanairs vändning – kallar det ”statssponsrad kapning”

Efter kritiken har Ryanair släppt ett nytt pressmeddelande där de fördömer de belarusiska myndigheternas agerande och kallar det för ”flygkapning”. Flygbolaget skriver vidare att man samarbetar med EU:s säkerhetsorganisationer respektive Nato och att man inte kan kommentera saken vidare. 

Ryanairs vd Michael O'Leary kommenterade under måndagsmorgonen kapningen av flygplanet. För det irländska programmet Newstalk breakfast kallade han tilltaget för statssponsrad kapning och att misstänkta belarusiska KGB-agenter befann sig ombord på planet. Utöver Roman Protasevitj och flickvännen Sofia Sapega var det ytterligare fyra personer som klev av planet i Minsk. 

– Det tycks som att myndigheternas mål var att gripa en journalist och hans reskamrat. Vi tror också att ett antal KGB-agenter också lämnade planet på flygplatsen, sade Michael O'Leary.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.