Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S vinner sympatier i flera väljargrupper – SD backar

Sverigedemokraterna backar i den senaste mätningen från SCB. Enligt Henrik Gustafsson som är presschef för partiet var det väntat.
Magdalena Andersson och Stefan Löfven.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fler väljare sympatiserar i dag med Socialdemokraterna än för ett halvår sedan, visar SCB:s partisympatiundersökning. I maj svarade 32,2 procent av väljarkåren att de sympatiserar med partiet, jämfört med 27,2 procent i november 2019.

Det innebär också att det är en mindre andel som sympatiserar med partiet än som skulle ha röstat på partiet om det vore val i dag. Den siffran kom häromdagen och visade att 33,7 procent skulle lägga sin röst på S.

Med partisympati menas det parti man anser sig stå närmast politiskt, vilket inte nödvändigtvis är det parti man skulle rösta på i ett riksdagsval.

Även Moderaterna får en statistiskt säkerställd ökning. 20,7 procent sympatiserar nu med partiet, jämfört med 18,8 procent i november.

Sverigedemokraterna, däremot, backar från 20,7 till 16,7 procent. Även Kristdemokraterna och Miljöpartiet har statistiskt säkerställda nedgångar. KD minskar från 6,5 till 5,8 procent och MP från 5,2 till 4,2 procent.

För V, L och C är det ingen statistiskt säker förändring.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.