Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S vill skynda fram
fler korttidsarbeten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Alltfler verkstadsföretag vill skriva krisavtal för att undvika varsel.

Socialdemokraterna uppmanar regeringen att skynda på med ett förslag om korttidsarbete.

En våg av varsel har i höst dragit fram över industrin. Enligt Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe har rätt många företag, 20–50, hört av sig för att informera sig om möjligheten att teckna lokala krisavtal med facket.

Enligt Teknikföretagen ger kollektivavtalet möjlighet till lokala avtal om lägre lön och arbetstid för att undvika varsel.

S uppmanar regeringen att lägga fram ett förslag om en modell för korttidsarbeten så att riksdagen kan snabbehandla det. Partiets gruppledare i riksdagen, Mikael Damberg, påpekar att korttidsarbeten uppges ha räddat kvar 400 000 jobb i Tyskland under krisen 2008–2009.

Klar i december

Ett förslag på svensk modell presenterades av arbetsmarknadens parter i vintras. Det går ut på att företag ska kunna slippa säga upp personal vid ett djup efterfrågefall genom dra ned arbetstid och lön i väntan på att krisen går över. Staten bidrar med slopade arbetsgivaravgifter och en del av korttidsersättningen.

Regeringen har tillsatt en utredning som ska vara klar i december. Weihe är tveksam till hur bråttom det är.

– Det är svårt att än så länge bedöma vilken sorts situation det här är, säger han.

IF Metallbasen Anders Ferbe anser däremot att det är bråttom med åtgärder från regeringens sida. Det behöver dock, enligt honom, inte vara just parternas modell för korttidsarbete, utan till exempel någon typ av utbildningsstöd till företag som kompetensutvecklar personal.

Inget akut behov

Moderaten Elisabeth Svantesson, ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, ser ingen anledning att stressa fram ett förslag om korttidsarbete. Hon anser att regeringens budget innehåller tillräckligt med åtgärder för att möta lågkonjunkturen.

– Man ska komma ihåg att korttidsarbete är något som ska användas med väldigt stor försiktighet i ytterst speciella situationer, som till exempel 2008 och 2009.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.