Förväntningarna var högt ställda när Magdalena Andersson gick upp i talarstolen på fredagen för att hålla sitt installationstal. Det är många inom partiet som tror och hoppas att hon ska lyckas ange en färdriktning för partiet och formulera ett tydligare politiskt projekt än Stefan Löfven förmått att göra.
Som Expressen redan kunnat rapportera lyfte Andersson också kampen mot kriminaliteten och segregationen i talet, och lovade att ”vända på varje sten” för att få bukt med gängkriminaliteten.
– Våldet är ett gift som hotar hela vårt samhälles gemenskap. Det undergräver tilliten människor emellan och det urholkar framtidstron, säger Magdalena Andersson.
”En plågsam fråga”
Hon pekade på straffskärpningar som S- och MP-regeringen redan har genomfört, och utlovade mer.
– Jag tvekar inte en sekund att fortsätta skärpa straffen och bygga ut rättsväsendet. Men det är uppenbart att det inte räcker. För hur är det ens möjligt att barn kan födas och växa upp i Sverige, ett av världens rikaste och mest jämlika länder, och begå mord innan de ens har fyllt 18 år? Det är ingen retorisk fråga. Det är en svår och plågsam fråga. Och den måste ställas, säger hon.
Magdalena Andersson gick också till attack mot de borgerliga partierna som enligt henne gärna pratar om brotten, men saknar långsiktiga lösningar. Och det är just genom att koppla ihop frågan om segregationen och gängvåldet som Andersson hoppas kunna ta politiskt initiativ i en fråga, som pressar Socialdemokraterna hårt efter sju år vid makten.
Hårdare krav på bidragstagare
Än så länge återstår det att se vilka alla dessa stenar kommer vara. Men ett förslag hon presenterade redan i talet, och som Expressen tidigare kunnat avslöja, är tydligare krav för de som får försörjningsstöd.
– Alla arbetsföra som får ekonomiskt bistånd ska också möta en tydlig förväntan, säger Magdalena Andersson.
Det handlar om att införa så kallad arbetsplikt som innebär att personer med långvarigt försörjningsstöd ska utföra samhällsnyttiga uppgifter, som till exempel strandstädning. Kommunerna ska samtidigt åläggas att erbjuda sådana arbetsuppgifter.
Den danska socialdemokratiska statsministern Mette Fredriksen har nyligen föreslagit arbetsplikt på upp till 37 timmar i veckan för bidragstagare, ett förslag som även Magdalena Andersson nu vill studera.
Suhonen: Otillräckligt
Att kampen mot segregationen och gängvåldet lyfts som en profilfråga är det få i partiet som ifrågasätter – i alla fall öppet. Men det var tydligt att entusiasmen i kongresshallen var större när hon gick till storms mot vinsterna i skolan och välfärden.
Där gör partiet på kongressen också en vänstersväng, och Andersson är tydlig med att hon driver på – snarare än att bromsa den.
Vikten av en grön omställning var ett annat tema i talet. Där behövs omfattande investeringar i klimatvänlig teknik, menar Magdalena Andersson.
Hon vill nu bland annat satsa på gröna, statliga kreditgarantier så att bankerna ska kunna låna ut pengar till satsningarna.
– Jag talar om minst hundra miljarder nästa mandatperiod, säger hon.
Men alla var inte nöjda efter talet. Vänsterprofilen Daniel Suhonen, grundarna av S-föreningen Reformisterna, har krävt att det finanspolitiska ramverket skrotas och hade hoppats på mer när det gäller löften om investeringar.
– Det här är otillräckligt, det löser inte de problem Sverige står inför, säger Daniel Suhonen till TT.
Bister verklighet väntar
Entusiasmen är dock överlag stor i partiet efter valet av Magdalena Andersson, men den bistra parlamentariska verkligheten som nu väntar har redan gjort sig påmind.
På torsdagen gick V-ledaren Nooshi Dadgostar ut och gjorde klart att det inte alls är självklart att partiet släpper fram Andersson som ny statsminister, något som uppenbart stressar den nya ledningen i partiet.
Inte heller den infekterade konflikten om strandskyddet är löst, vilket gör att inte heller Centerpartiets stöd går att räkna in än. Och Miljöpartiets höga svansföring i frågan gör partiets framtid i regeringen osäker.
Stefan Löfven väntas gå till talmannen i veckan för att meddela sin avgång, och en ny statsministeromröstning kan komma att hållas redan i slutet av veckan som kommer.
Då måste Magdalena Andersson, om hon ska lyckas bli historisk som landets första kvinnliga statsminister, ha säkrat stöd från samtliga ledamöter från C, MP och V, inklusive den politiska vilden Amineh Kakabaveh.