Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S vill satsa 4,5 miljarder på skolan

Socialdemokraterna vill satsa 4,5 miljarder på skolan, avslöjar SVT:s "Rapport".

Pengarna ska framför allt gå till att göra skolklasserna mindre.

– Där vi har stora klasser ska vi ned med storleken, med upp till fem barn per klass, säger S-ledaren Stefan Löfven till SVT.

Men Jan Björklund (FP) menar att satsningen förutsätter lärare som inte finns.

SÅ SATSAR LÖFVEN PÅ SKOLAN

Höj kunskapsresultaten genom mindre klasser och tidiga insatser: 2 610 miljoner

Lärarmiljard: 1 234 miljoner

Ge alla elever samma förutsättningar att lyckas i skolan: 399 miljoner

Arbetsmarknadskoppling och övrigt: 287 miljoner

Totalt: 4 530 miljoner

I dag avslöjar SVT:s "Rapport" detaljerna i Socialdemokraternas skolpolitik som kommer finnas med i partiets skuggbudget.

Expressen.se har också tagit del av de exakta uträkningarna. Två miljarder går till att minska klasstorlekarna i år 1-3 och förskoleklassen för sexåringar.

– Det behövs. Det kan ju finnas klasser som är bara 10-15 barn och där behövs inte det, men där vi har stora klasser ska vi ned med storleken, med upp till fem barn per klass, säger Löfven till SVT.

Hur stora klasserna ska vara för att de ska bli mindre vill inte S-ledaren bestämma om.

– Det får skolorna avgöra, säger han till SVT.

Tusen nya speciallärare

Socialdemokraterna vill utöver det utbilda tusen nya speciallärare till en kostnad av 500 miljoner.

Partiet satsar också 1,2 miljarder på vad de kallar en lärarmiljard. Där ingår en "färdplan för läraryrket", vilket beskrivs så här i de dokument som Expressen.se tagit del av:

"Om vi ska nå våra målsättningar krävs en långsiktig färdplan för läraryrket som tas fram i nära samarbete med involverade parter. Dels för att insatserna ska ges rätt inbördes prioritering och dels för att dessa diskussioner måste omfatta frågor om lärarnas lön och villkor, vilket primärt är en fråga för fack och arbetsgivare. Vi har därför tagit initiativ till en nationell samling för läraryrket för att bidra till en positiv utveckling för läraryrket."

Vill avskaffa rutavdrag för läxhjälp

En del av lärarmiljarden ska gå till att minska pappersbördan för lärare.

– I dag finns det lagkrav på individuella utvecklingsplaner och andra lagkrav på vad lärarna ska göra. Vi menar att lärarna måste få mer frihet att själva avgöra hur man ska dokumentera och följa upp. Då minskar den administrativa bördan. I dag har lärarna allt för mycket administration och för lite tid med barnen, säger S-ledaren.

Avdrag för läxhjälp avskaffas i Socialdemokraternas skuggbudget. I stället satsar man drygt 100 miljoner på läxhjälp för alla. 50 miljoner vill partiet lägga på sommarskolor. Totalt sett handlar det om 4,5 miljarder som Stefan Löfven satsar på skolreformer.

Jan Björklund (FP) menar att Socialdemokraternas satsning förutsätter fler lågstadielärare än vad som finns.

– Vi satsar i dag mer än sju miljarder kronor mer varje år än när Socialdemokraterna senast satt i regering 2006. Det är kraftiga ökningar. Att de lovar vitt och brett när de är i opposition är inte så mycket värt, det är vad man gör i regering som räknas, säger Björklund till SVT:s Rapport.

Han säger vidare att han tycker att Sverige borde minska klasserna men att det inte går att "forcera fram det som Socialdemokraterna nu föreslår, för det krävs fler lågstadielärare" .

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.