Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S vill inte säga upp avtalet med saudier

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Mikael Sjöberg

Den så kallade Saudiaffären har pressat regeringen och ledde till försvarsminister Sten Tolgfors avgång.

Nu säger Socialdemokraterna att man inte vill bryta Sveriges militära samarbetsavtal med diktaturen.

För mycket pengar och jobb står på spel.

– Jag vill inte ge några fromma förhoppningar om att vi säger upp avtalet om vi vinner valet, säger partiets utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin till Sydsvenskan.

Ekots avslöjande om att Totalförsvarets forskningsinstitut bildat ett företag som skulle hjälpa till med byggandet av en vapenfabrik i Saudiarabien har skakat regeringen.

I torsdags avgick försvarsminister Sten Tolgfors, och han medgav då att medieuppmärksamheten bidragit till beslutet att lämna.

Socialdemokraterna har varit ljumma i sin kritik av regeringen, och nu säger Urban Ahlin, partiets utrikespolitiske talesperson, att man inte vill bryta Sveriges militära samarbetsavtal med diktaturen.

Vapenexporten sker inom ramen för ett avtal som dåvarande försvarsministern Leni Björklund, S, slöt med saudierna år 2005.

Urban Ahlin tycker att det avtalet "blev för långtgående", och Sydsvenskan frågar då om han tycker att det avtalet bör sägas upp.

– Nästa chans vi har är 2015. Men jag vill inte ge några fromma förhoppningar om att vi kommer att säga upp avtalet, säger Ahlin till Sydsvenskan

Anledningen är att om andra länder ser att Sverige säger upp avtal "så fort det bli inrikespolitisk turbulens" så kommer Sverige inte kunna sälja vapen utomlands alls i framtiden.

Sålde för nästan tre miljarder

I dag ska inte ges tillstånd till vapenförsäljning till länder som kränker mänskliga rättigheter, vilket Saudiarabien har kritiserats för många gånger.

Trots det sålde Sverige i fjol bland annat en pansarvärnsrobot för nästan 3 miljarder till landet.

Nu har S, MP och V samt FP och KD sett till att det blir en översyn av reglerna för vilka Sverige ska sälja vapen till.

Uran Ahlin säger till Sydsvenskan att han inte vill ha en lista med länder som det är förbjudet att sälja till, han vill i stället att det görs en bedömning från fall till fall.

- Vår poäng är att man ska lägga till en bedömningsfaktor i avvägningen. Är landet en demokrati? säger Urban Ahlin till Sydsvenskan.

Tycker du att Sverige ska ha militära samarbetsavtal med diktaturer?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.