Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S vill ha tre terminer

Foto: Jens L'Estrade

Socialdemokraterna vill ta ett steg mot ett system med tre terminer på högskolor och universitet.

I höstens budgetmotion kommer ett förslag om att landets lärosäten ges i uppdrag att kraftigt utöka antalet relevanta sommarkurser. Syftet är att möjliggöra för studenter att slutföra sin utbildning på kortare tid och komma ut på arbetsmarknaden tidigare. 30 miljoner kronor kommer att anslås till detta.

Beskedet kom från partiledaren Stefan Löfven när han höll tal på SSU:s kongress i Täby.

– Ni har en så bra reformpolitik på utbildningsområdet, så vi snor det här redan till höstens budgetmotion, sade Löfven.

Enligt förslaget ska studenterna kunna välja att läsa de vanligaste utbildningsprogrammen på kortare tid. En treårig utbildning ska kunna läsas på 2,5 år och en femårig utbildning på fyra år. Sommarkurserna ska vara frivilliga.
Avsikten med förslaget är att lösa flera problem. Ett är att korta utbildningstiderna och få studenterna att komma ut fortare på arbetsmarknaden. Ett annat är att studenterna får en trygg försörjning under sommaren genom studiemedel, och ett tredje problem som löses är att studenter inte tränger ut andra unga när de söker sommarjobb.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.