Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S besked – vill förbjuda vinstuttagen i skolan

Utbildningsminister Anna Ekström om förslaget att slopa vinstuttag ur skolan.
Utbildningsminister Anna Ekström (S).
Foto: ERIK SIMANDER/TT
Socialdemokraterna vill se över sommarlovets längd och förbjuda vinstuttag i skolan, meddelar utbildningsminister Anna Ekström (S).
Foto: MARTINA HOLMBERG / FOTOGRAFERNA HOLMBERG TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraterna vill se över sommarlovets längd och förbjuda vinstuttag i skolan, meddelar utbildningsminister Anna Ekström (S).

Det ingår bland förslagen som partistyrelsen har inför partiets kongress som äger rum i november.

Förbjuda vinstuttag i skolan och se över sommarlovets längd står bland förslagen som ska behandlas på Socialdemokraternas kongress i höst.

– Det betyder det vi säger, att vi vill förbjuda vinstuttag, säger utbildningsminister Anna Ekström på en pressträff och tillägger:

– Det är en skärpning mot vad vi har sagt tidigare, förtydligar hon apropå att S drivit liknande krav tidigare, men pausat eller mildrat dem, bland annat på grund av samarbetet med Liberalerna och Centerpartiet de senaste åren.

Klockan 15 på eftermiddagen hade det största börsnoterade skolföretaget, Academedia, fallit med 15 procent rapporterar SvD. Nästan 800 miljoner i börsvärde hade gått upp i rök på ett par timmar. Men skolkoncernen säger sig ändå inte vara orolig då det inte finns någon majoritet för förslaget i riksdagen. 

S-ledningen föreslår också att sommarlovets längd ska ses över och att förskolan ska bli allmän från två års ålder.

S: Vill ta kontrollen över välfärden

Anna Ekström, civilminister Lena Micko, socialminister Lena Hallengren och Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jamme går under en pressträff igenom förslagen som ska behandlas på S-kongressen.

Enligt Lena Micko ligger fokuset på att samhället ska återta kontrollen över välfärden från marknadskrafterna.

Jan-Olof Jacke, VD för Svenskt näringsliv, är skeptisk till förslaget. 

– Det Socialdemokraterna föreslår är i praktiken ett förbud mot företag på detta område. Om inte effektiva företag tillåts bidra till att leverera välfärdstjänster kommer skola, vård och omsorg bli både sämre för brukarna och dyrare för skattebetalarna. Dessutom avskaffas valfriheten i praktiken, säger Jan-Olof Jacke. 

Konstig stämning i riksdagen efter felsägningen: ”Förlåt” 

Här tvingas Magdalena Andersson be om ursäkt till talmannen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.