Thomas Östros presenterar Socialdemokraternas skuggbudget i dag. Foto: Christian Örnberg
Thomas Östros presenterar Socialdemokraternas skuggbudget i dag. Foto: Christian Örnberg

S vill chockhöja skatten för rika

Publicerad
Uppdaterad
Socialdemokraterna vill att höginkomsttagare blir av med alla fyra steg i jobbskatteavdraget - en skattehöjning på drygt 1700 kronor i månaden. Det är ett av förslagen i partiets skuggbudget som presenteras i dag.
I dag presenterar Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesman Thomas Östros partiets skuggbudget.
Under en treårsperiod får kommunerna fem miljarder i ett sysselsättningsstöd, för att slippa säga upp folk. Ytterligare tre miljarder satsas på kvaliteten i skolan, och lika mycket på kvaliteten i sjukvården.

Mer utbildningsplatser

I skuggbudgeten finns också satsningar på 50000 fler utbildningsplatser, en ny fond för att stärka tillgången till riskkapital, och ett särskilt riskkapitalavdrag för privatpersoner. Ett utvidgat rot- avdrag som omfattar bostadsrätter och hyresfastigheter finns också bland förslagen.
Kostnaden för att vara med i a-kassan sänks med upp till 75 procent, nivån återställs till 80 procent, och taket höjs till 950 kronor per dag.
Pensionärerna får i skuggbudgeten sänkt skatt. Den pensionär som har en inkomst på 14 000 kronor i månaden får 400 kronor i sänkt skatt.

Rika får skatta mer

Alla satsningar ska bland annat finansieras genom en skattehöjning för höginkomsttagare. De som tjänar 115000 kronor i månaden eller mer blir av med alla fyra steg i jobbskatteavdraget, och får därmed mer än 1700 kronor i skattehöjning i månaden med Socialdemokraternas förslag.
- Om man tjänar cirka 115 000 kronor i månaden tycker vi inte att man ska ha något jobbskatteavdrag alls, säger Anette Törnqvist, presssekreterare hos Thomas Östros.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag