Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S vill återuppliva kunskapslyftet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Magdalena Andersson presenterade nya satsningen.

Socialdemokraterna vill återuppliva kunskapslyftet.

Magdalena Andersson, (S), presenterade under onsdagen ett förslag ur partiets vårbudget - 2,5 miljarder kronor varje år ska satsas på vuxenutbildning.

Det handlar om utökade platser till komvux, yrkesvux och yrkeshögskolan.

- Vi ser att arbetslösheten bland människor som inte har gymnasieutbildning är mycket högre än bland människor som har utbildning. Det är ett gap som ökat, säger Magdalena Andersson.

Under onsdag förmiddag lade Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Magdalena Andersson fram nya förslag ur partiets vårdbudget.

Man har sedan tidigare presenterat förslag om ytterligare två miljarder till vården, sänkt skatt för pensionärer och satsningar på skolan.

I dag återupplivade partiet kunskapslyftet - en arbetsmarknadspolitisk åtgärd med satsningar på vuxenutbildning från 1997.

30 000 platser

Den här gången handlar det om totalt ytterligare 30 000 platser - på komvux, yrkesvux och yrkeshögskola. 10 00 platser på vuxenutbildning ska öronmärkas till arbetslösa under 25 som saknar gymnasieexamen.

 Vilka övriga grupper handlar det om? 

- Om arbetslösa som man bedömer skulle kunna stärka sin ställning på arbetsmarknaden, om man får en gymnasieutbildning eller yrkesutbildning. Men också om människor som befinner sig i jobb och skulle kunna stå starkare med en yrkeshögskoleutbildning eller gymnasieutbildning, säger Magdalena Andersson.

Redan i budgetmotion i höstas föreslog partiet fler platser, 12 000, i yrkesvux och i komvux, samt 6 000 platser i yrkeshögskolan.

Vad är skillnaden jämfört med förslaget i höstas? 

- Det här är en betydligt större satsning för personer som är arbetslösa men också för människor som redan befinner sig i arbete men vill stärka sin utbildning.

Höjd moms och arbetsgivaravgift

Det nya förslaget beräknas bli 900 miljoner kronor dyrare. Partiet räknar med en kostnad på 2,5 miljarder kronor per år - pengar som ska tas från två av regeringens tidigare satsningar på sänkt restaurangmoms och sänkt ungdomsarbetsgivaravgift.

– Det handlar om att ta bort några av regeringens väldigt dyra och ineffektiva nedsättningar, som ger subventioner till enskilda branscher och som tyvärr inte haft den sysselsättningseffekt som regeringen hade hoppats på. Det handlar om att använda våra gemensamma resurser så effektivt som möjligt och då är vår bedömning att det är bättre att investera i utbildning än att subventionera enskilda branscher, säger Andersson.

När kan detta bli verklighet?

- Vi hoppas ju att vi vinner valet och får stöd för detta i riksdagen och att vi kan påbörja ett sådant här första steg redan 1 januari 2015.

Carl B Hamilton, (FP), ekonomisk-politisk talesperson är delvis positivt inställd till det socialdemokratiska förslaget.

- Tidigare har de ju velat anpassa unga vuxna människor till utbildningssystemet, man har velat pressa igenom högskolebehörighet. Nu accepterar de att utforma utbildningssystemet så att det passar alla unga vuxna. Då får man fler som klarar gymnasiet, det tycker jag är jättebra.

Men han menar att S glömt gruppen arbetslösa utlandsfödda.

- De försöker osynliggöra integrationsfrågorna. Det tror jag har att göra med att de är så rädda för Sverigedemokraterna. Men ska man komma tillrätta med ungdomsarbetslösheten så är det naturligtvis genom utbildningsfrågorna, men också integrationsfrågorna.

Vad menar du med att de är rädda för Sverigedemokraterna? 

- De förlorar ju väljarna till Sverigedemokraterna. SD är väldigt aktiva inom LO-kollektivet och det möter de genom att inte tala om utlandsföddas speciella problem på arbetsmarknaden, säger han.

S-förslaget

• S vill 2015 satsa 2,5 miljarder kronor på 30 000 fler platser inom komvux, yrkesvux och yrkeshögskola.

• 10 000 platser ska öronmärkas för arbetslösa under 25 år som inte har fullständig gymnasieexamen.

• 10 000 går till vuxenutbildning för arbetslösa och lika många platser till personer som vill komplettera sin gymnasieutbildning eller läsa in en högre yrkesutbildning.

• De som i dag är arbetslösa ska kunna studera med behållen arbetslöshetsersättning. Den grupp som redan ahr arbete ska kunna få studiemedel.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.