Under onsdag förmiddag lade Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Magdalena Andersson fram nya förslag ur partiets vårdbudget.
Man har sedan tidigare presenterat förslag om ytterligare två miljarder till vården, sänkt skatt för pensionärer och satsningar på skolan.
I dag återupplivade partiet kunskapslyftet - en arbetsmarknadspolitisk åtgärd med satsningar på vuxenutbildning från 1997.
30 000 platser
Den här gången handlar det om totalt ytterligare 30 000 platser - på komvux, yrkesvux och yrkeshögskola. 10 00 platser på vuxenutbildning ska öronmärkas till arbetslösa under 25 som saknar gymnasieexamen.
Vilka övriga grupper handlar det om?
- Om arbetslösa som man bedömer skulle kunna stärka sin ställning på arbetsmarknaden, om man får en gymnasieutbildning eller yrkesutbildning. Men också om människor som befinner sig i jobb och skulle kunna stå starkare med en yrkeshögskoleutbildning eller gymnasieutbildning, säger Magdalena Andersson.
Redan i budgetmotion i höstas föreslog partiet fler platser, 12 000, i yrkesvux och i komvux, samt 6 000 platser i yrkeshögskolan.
Vad är skillnaden jämfört med förslaget i höstas?
- Det här är en betydligt större satsning för personer som är arbetslösa men också för människor som redan befinner sig i arbete men vill stärka sin utbildning.
Höjd moms och arbetsgivaravgift
Det nya förslaget beräknas bli 900 miljoner kronor dyrare. Partiet räknar med en kostnad på 2,5 miljarder kronor per år - pengar som ska tas från två av regeringens tidigare satsningar på sänkt restaurangmoms och sänkt ungdomsarbetsgivaravgift.
– Det handlar om att ta bort några av regeringens väldigt dyra och ineffektiva nedsättningar, som ger subventioner till enskilda branscher och som tyvärr inte haft den sysselsättningseffekt som regeringen hade hoppats på. Det handlar om att använda våra gemensamma resurser så effektivt som möjligt och då är vår bedömning att det är bättre att investera i utbildning än att subventionera enskilda branscher, säger Andersson.
När kan detta bli verklighet?
- Vi hoppas ju att vi vinner valet och får stöd för detta i riksdagen och att vi kan påbörja ett sådant här första steg redan 1 januari 2015.
Carl B Hamilton, (FP), ekonomisk-politisk talesperson är delvis positivt inställd till det socialdemokratiska förslaget.
- Tidigare har de ju velat anpassa unga vuxna människor till utbildningssystemet, man har velat pressa igenom högskolebehörighet. Nu accepterar de att utforma utbildningssystemet så att det passar alla unga vuxna. Då får man fler som klarar gymnasiet, det tycker jag är jättebra.
Men han menar att S glömt gruppen arbetslösa utlandsfödda.
- De försöker osynliggöra integrationsfrågorna. Det tror jag har att göra med att de är så rädda för Sverigedemokraterna. Men ska man komma tillrätta med ungdomsarbetslösheten så är det naturligtvis genom utbildningsfrågorna, men också integrationsfrågorna.
Vad menar du med att de är rädda för Sverigedemokraterna?
- De förlorar ju väljarna till Sverigedemokraterna. SD är väldigt aktiva inom LO-kollektivet och det möter de genom att inte tala om utlandsföddas speciella problem på arbetsmarknaden, säger han.