S valberedning varnades för Håkan Juholt. Det uppger en S-källa till Svenska Dagbladet. Foto: Pontus Lundahl / Scanpix
S valberedning varnades för Håkan Juholt. Det uppger en S-källa till Svenska Dagbladet. Foto: Pontus Lundahl / Scanpix

"S varnades för Juholt"

Publicerad
Uppdaterad
Socialdemokraternas valberedning varnades för Håkan Juholt, eftersom det fanns "frågetecken" i hans leverne.
Det säger en S-källa - som beskrivs som tung - till svd.se.
- Jag varnade själv valberedningen för hans slarv, och att allt inte stod rätt till, säger källan.
S-källan hävdar att valberedningen, med Berit Andnor i spetsen, var medveten om att Juholts leverne uppvisade "frågetecken".
– Berit Andnor kan aldrig säga att hon inte visste, säger källan till Svd.se.
En av de saker som uppges ha tagits upp med valberedningen var Juholts resvanor. Expressen avslöjade redan i lördags att Juholt tagit med sin sambo på en studieresa till Vitryssland 2006 – och att den varade i bara fyra dagar – trots att han fick stipendium för elva.

Nekat till att svara

Några pengar har inte Juholt betalat tillbaka för resan, men han har konsekvent nekat att svara på frågor kring den. Just sambons deltagande uppges nu av SvD ha stört flera inom S.
– Många i partiet har retat sig på att sambon är med överallt, och undrar vem som betalar, säger källan till Svd.se.
Valberedningen uppges ha konfronterat Håkan Juholt med uppgifterna – som han ska ha nekat till.

"Bara suckar"

Katarina Berggren, som satt i Socialdemokraternas valberedning, sa sent i kväll till Expressen.se så här om uppgifterna:
– Jag bara suckar. Jag har varit med på valberedningens möten och… nej, det där har jag aldrig hört yppas. Valberedningen arbetade på under en väldigt koncentrerad period. Jag är övertygad om att alla i valberedningen minns vartenda ord. Nej, jag blir… nej, absolut inte.
Det fanns inga sådana signaler?
– Nej. Jag bara skakar på huvudet.
Kan Andnor ha fått den här informationen och struntat i att berätta för er andra i valberedningen?
– Det är lite svårt för mig att svara på vilka uppgifter någon annan person kan ha fått. Men det borde ha delgivits oss alla, om det var så här.

Känner inte till uppgifterna

Louise Malmström från Östergötland sitter också i Socialdemokraternas valberedning. Expressen redogör för innehållet i Svenska Dagbladets artikel i kväll och ställer frågan: Känner du igen de här uppgifterna?
– Nej.
Du har inte hört något sådant här?
– Nej.
Kan Berit Andnor ha fått denna information utan att informera er andra i valberedningen?
– Det vill jag inte spekulera i.
Hur reagerar du när du hör detta?
– Vi ställde frågan till honom om han hade något komprometterande och han svarade att det hade han inte. Det är vad valberedningen kan göra.
Anonyma tips eller uppgifter fick ni inte?
– Nej…

"En hederssak"

Kristina Zakrisson, distriktsordförande för Socialdemokraterna i Norrbotten, och ledamot av valberedningen. Hur reagerar du när du får höra vad Svenska Dagbladet skriver i kväll?
– Jag kommenterar inte valberedningens arbete.
Flera andra ledamöter har i kväll uttalat sig och dementerat - men det vill inte du göra?
– Jag hade också kunnat dementera detta, men det är en hederssak att inte kommentera valberedningens arbete.
Expressen.se söker Berit Andnor för en kommentar.

"Hade en diskussion"

Riksdagsledamoten Jonas Gunnarsson, som sitter i valberedningen, vill inte kommentera vilka eventuella frågetecken kring Juholt som togs upp i valberedningen.
– Det är klart att vi hade en diskussion med Håkan om vad han kunde tänka sig skulle kunna vara problematiskt. Det har man ju med alla kandidater. Men vad som sades vid den diskussionen kan jag inte kommentera i media.
Källan säger att den själv varnade valberedningen för Juholts slarv och att allt inte stod rätt till. Är det något som har tagits upp inom valberedningen?
– Nej, jag blev aldrig varnad på det viset. Valberedningen som helhet kom det väl aldrig fram något sådant till.


Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag