På torsdagen träffades riksdagens åtta partier i migrationskommittén för ett extrainkallat möte. Sedan i fjol har de arbetat med en överenskommelse för Sveriges framtida migrationspolitik, och förslagen ska presenteras för regeringen i augusti.
Förhandlingarna har beskrivits som tuffa och partierna står fortsatt långt ifrån varandra. Många inväntar samtidigt att Socialdemokraterna ska ska visa sina kort. Arbetet har också pressat regeringssamarbetet mellan S och MP. Stefan Löfven har upprepat att antalet asylsökande måste bli färre, vilket Miljöpartiet protesterar mot.
Inför torsdagens möte fördjupades sprickan ytterligare. Ledamoten Rickard Larsson (S), som tidigare har avfärdat förslaget om ett så kallat riktmärke för asylmottagandet, föreslår nu ett mottagande på runt 2-3 procent av EU:s totala mottagande.
Till skillnad från Moderaternas och Kristdemokraternas krav på volymmål vill han inte begränsa målet till ett visst antal personer.
– Ibland ger man bilden av att det går att fastställa ett exakt antal. Men flyktingströmmarna till Europa varierar och vill man vara med i ett gemensamt europeiskt mottagningssystem med alla de bristerna det har så får man vara beredd på att volymerna varierar, säger Larsson till DN.
Moderaterna positiva till S-utspelet
Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard är positiv till beskedet. Hon säger efter mötet att samtalen har varit konstruktiva, men att de fortfarande har ”en bra bit kvar”.
– Exakta nivåer måste bli föremål för diskussion. Men två procent av EU:s totala asylmottagande innebär ändå nästan en halvering jämfört med i dag. Det är ett viktigt steg på vägen.
Kan Moderaterna gå med på en procentsats?
– Det viktiga för oss är att asylinvandringen kraftigt minskas. Vi är inte omöjliga och naturligtvis måna om att få en hållbar politik för Sverige.
Har Socialdemokraterna blivit tydligare i och med dagens möte?
– Lite tydligare, men nu vill det till att de också leverera på det. Om vi ska förhandla behöver vi garantier för att det här blir regeringens politik. Annars blir den här utredningen bara en pappersprodukt, säger Malmer Stenergard.
Miljöpartiet: Andra partier får vika sig
Miljöpartiets representant i kommittén, Annika Hirvonen Falk, är skeptisk till utspelet om procentmål. Hon anser dock att Socialdemokraterna ännu inte har presenterat något konkret förslag.
– Problemet med att ha ett riktmärke är att man skulle styra mot ett mål genom att exempelvis minska antalet kvotflyktingar, som är de allra mest utsatta flyktingarna i världen.
Kan det inte vara en mellanväg att tala om ett procentmål snarare än volymer?
– Principen är fortfarande densamma. Om det i slutändan ändå ska regleras genom kvotflyktingar eller rätten till familjeåterförening, så får det samma konsekvenser. Det är inte förenligt med en human flyktingpolitik.
Kommer Miljöpartiet lyckas driva Socialdemokraterna framför sig i de här diskussionerna?
– Jag tror att Miljöpartiet och Socialdemokraterna kommer att komma överens, säger Annika Hirvonen Falk.
Vem är det som får vika sig då?
– Jag tror att det kanske är andra partier.
Förslagen på migrationskommitténs bord
Tidsbegränsade uppehållstillstånd ska vara huvudregel.
Flyktingar får tillstånd på tre år, som kan förlängas med tre år.
Alternativt skyddsbehövande får tillstånd på 13 månader, som kan förlängs med två år.
Om permanent uppehållstillstånd blir aktuellt ställs språk-, samhällskunskaps- och försörjningskrav.
Kvotflyktingar får permanent uppehållstillstånd direkt.
Skydd kan även ges av humanitära skäl i 13 månader och kan förlängas med två år.
Även alternativt skyddsbehövande har rätt till familjeåterförening, men undantas inte från försörjningskrav.
Personer med asylavslag får inte göra ny ansökan förrän om tio år.
Möjlighet att använda elektronisk fotboja på dem som ska utvisas.
Skyldighet att bo på en viss plats för dem som ska utvisas.
Återetableringsstödet för personer som återvänder utvidgas till fler länder.
Riksdagen ska varje år bestämma ett riktmärke för asylmottagandet de närmaste tre åren (volymmål).
Källa: Migrationskommittén/TT.