Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S vänder uppåt efter det stora kristappet

Stefan Löfven och S tar igen efter Kommunalskandalen.
Foto: Pelle T Nilsson
Samtidigt tappar Moderaterna från 27,2 procent till 24,5.
Foto: Pelle T Nilsson

S vänder uppåt efter kristappet i februari. 

Det visar Expressens/Demoskops nya väljarbarometer för mars. 

Nu är det nästan lika mellan blocken. 

– Statsminister Stefan Löfven har varit väldigt tydlig med att vi vill utveckla den svenska modellen genom att inte sänka löner, utan se till att fler jobbar, säger Carin Jämtin, S, partisekreterare. 

I Expressens/Demoskops februarimätning nådde Socialdemokraterna en ny bottennivå med 23 procent - den lägsta siffran sen mätningarna startade för 26 år sen.

Men marsmätningen visar en vändning. Partiet ökar 3,3 procentenheter - 26,3 procent skulle ha röstat på S om det vore val i dag.

Partiet har kämpat mot sjunkande siffror under en längre tid. Senast i början av veckan gick Stefan Löfven ut och blåste till strid om den svenska modellen efter debatten om lägre ingångslöner mot alliansen.

– Jag tror att om det här visar sig stämma i flera mätningar framåt grundar det sig i att statsminister Stefan Löfven har varit väldigt tydlig med att vi vill utveckla den svenska modellen genom att inte sänka löner, utan se till att fler jobbar, säger Carin Jämtin, S, partisekreterare.

Lättrörliga väljare

Jämtin tror att debatten kan gynna regeringen i ett längre perspektiv.

Anders Lindholm, vd på Demoskop, pekar påt en faktor som kan ha påverkat Socialdemokraternas dipp tillfälligt i början av året: utrikesminister Margot Wallströms lägenhet som hon hyrde av fackförbundet Kommunal.

– Det finns en grupp väljare som är ganska lättrörliga, det är de som vi ser rör på sig nu. Då är det klart att enstaka händelser kan ha påverkan men det har å andra sidan ingen tydlig bärighet över tid, säger Lindholm.

Samtidigt tappar Moderaterna från 27,2 procent till 24,5.

– Vi ska fortsätta driva det som Sverige behöver. Det vill säga få ordning i ekonomin, fler enkla jobb och en tillfällig flyktingpaus, säger Tomas Tobé, M, partisekreterare.

Ni har fört en mer restriktiv flyktingpolitik de senaste månaderna. Har det gynnat er? 

– Vi lägger fram de förslag som Sverige behöver. Vi menar att det är orimligt att Sverige, Tyskland och något ytterligare land ska bära detta stora ansvar. Nu är det dags för andra europeiska länder att ta sitt ansvar.

SD backar

Sverigedemokraterna har backat i mätningar från flera olika opinionsinstitut de senaste månaderna - så även i Expressen/Demoskop.

– Trots att deras fråga är i absolut fokus har regeringen tagit i den och M har tagit i den. Debatten är totalt annorlunda mot vad den var i höstas. De politiska partierna låg helt ur fas i förhållande till hur diskussionen gick mellan människor, säger Lindholm.

SD:s partisekreterare Richard Jomshof är inte orolig.

– Att det stannar av något inte så märkligt med tanke på att det finns fler partier som lyft frågan. Är vi helt ensamma att prata invandring ur vårt perspektiv är det väldigt enkelt för en väljare. Men är det fler partier som lyfter frågan, oavsett om de är ärliga eller inte, är det fler som konkurrerar om den väljargruppen, säger han.

Ingen av förändringarna är statistiskt säkerställda men Socialdemokraternas ökning med 3,3 procentenheter är nära, enligt Demoskop.

Partierna kommenterar mätningen

Carin Jämtin, S, partisekreterare.

"Det är en rejäl förändring och i rätt riktning men opinionsmätningar är mätningar. Jag tror att om det här visar sig stämma i flera mätningar framåt grundar det sig i att statsminister Stefan Löfven varit väldigt tydlig på att vi vill utveckla den svenska modellen genom att inte sänka löner, utan se till att fler jobbar. Både i välfärden men också i privat sektor."

Tomas Tobé, M, partisekreterare.

"Moderaterna har gått upp väldigt mycket i opinionen den senaste tiden och nu noterar vi en tillbakagång i den här enskilda mätningen. Vi känner ett väldigt starkt stöd för att Sverige behöver få ordning i ekonomin, fler enkla jobb och en tillfällig flyktingpaus."

Richard Jomshof, SD, partisekreterare

"Jag tycker inte att man ska lägga speciellt mycket vikt vid en enskild mätning. Jag tycker fortfarande att det viktiga är det sammanvägda resultatet från varje institut för att se den långsiktiga trenden. Tittar man på det så ligger vi fortfarande strax över 20 procent och det pekar fortfarande uppåt. Att det i vissa mätningar går bakåt har det alltid gjort."

Anders Wallner, MP, partisekreterare

"I den här mätningen ökar stödet för regeringen och minskar för oppositionen, särskilt för M. Det gläder mig då jag tycker Sverige mår bättre av rödgröna investeringar i miljö, skola, bostäder och etablering av nyanlända snarare än Moderaternas skattesänkningar."

Michael Arthursson, C, partisekreterare:

"Det svänger rejält fram och tillbaka i opinionen. Tyder på osäkerhet hos väljarna. Centerpartiet fortsätter att komma med nya ansvarsfulla förslag, för att fler snabbt ska få jobb och för en bättre integration."

Maria Arnholm, L, partisekreterare:

"Arbetet med att utveckla vår liberala politik fortsätter. Vi har presenterat en rad förslag för fler enkla jobb, som startjobb och återinförandet av vårdbiträden inom vården. Vi kommer att fortsätta med vårt liberala förnyelsearbete fram till nästa val."

Aron Etzler, V, partisekreterare.

"Det går ganska bra för oss. Jag tror att många tycker att vi har rätt i att kommuner och landsting måste få mer resurser och att borgerliga förslag om sänkta löner och högre hyror är vansinne. Sverige ska vara ett starkt välfärdssamhälle."

Acko Ankarberg, KD, partisekreterare:

"Det är dåliga siffror. Vi måste arbeta ännu hårdare, inte minst med att utveckla politiken så att det blir mindre krångligt att anställa vilket vi gjort med ex Introduktionsanställningar".





◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.