I Expressens/Demoskops februarimätning nådde Socialdemokraterna en ny bottennivå med 23 procent - den lägsta siffran sen mätningarna startade för 26 år sen.
Men marsmätningen visar en vändning. Partiet ökar 3,3 procentenheter - 26,3 procent skulle ha röstat på S om det vore val i dag.
Partiet har kämpat mot sjunkande siffror under en längre tid. Senast i början av veckan gick Stefan Löfven ut och blåste till strid om den svenska modellen efter debatten om lägre ingångslöner mot alliansen.
– Jag tror att om det här visar sig stämma i flera mätningar framåt grundar det sig i att statsminister Stefan Löfven har varit väldigt tydlig med att vi vill utveckla den svenska modellen genom att inte sänka löner, utan se till att fler jobbar, säger Carin Jämtin, S, partisekreterare.
Lättrörliga väljare
Jämtin tror att debatten kan gynna regeringen i ett längre perspektiv.
Anders Lindholm, vd på Demoskop, pekar påt en faktor som kan ha påverkat Socialdemokraternas dipp tillfälligt i början av året: utrikesminister Margot Wallströms lägenhet som hon hyrde av fackförbundet Kommunal.
– Det finns en grupp väljare som är ganska lättrörliga, det är de som vi ser rör på sig nu. Då är det klart att enstaka händelser kan ha påverkan men det har å andra sidan ingen tydlig bärighet över tid, säger Lindholm.
Samtidigt tappar Moderaterna från 27,2 procent till 24,5.
– Vi ska fortsätta driva det som Sverige behöver. Det vill säga få ordning i ekonomin, fler enkla jobb och en tillfällig flyktingpaus, säger Tomas Tobé, M, partisekreterare.
Ni har fört en mer restriktiv flyktingpolitik de senaste månaderna. Har det gynnat er?
– Vi lägger fram de förslag som Sverige behöver. Vi menar att det är orimligt att Sverige, Tyskland och något ytterligare land ska bära detta stora ansvar. Nu är det dags för andra europeiska länder att ta sitt ansvar.
SD backar
Sverigedemokraterna har backat i mätningar från flera olika opinionsinstitut de senaste månaderna - så även i Expressen/Demoskop.
– Trots att deras fråga är i absolut fokus har regeringen tagit i den och M har tagit i den. Debatten är totalt annorlunda mot vad den var i höstas. De politiska partierna låg helt ur fas i förhållande till hur diskussionen gick mellan människor, säger Lindholm.
SD:s partisekreterare Richard Jomshof är inte orolig.
– Att det stannar av något inte så märkligt med tanke på att det finns fler partier som lyft frågan. Är vi helt ensamma att prata invandring ur vårt perspektiv är det väldigt enkelt för en väljare. Men är det fler partier som lyfter frågan, oavsett om de är ärliga eller inte, är det fler som konkurrerar om den väljargruppen, säger han.
Ingen av förändringarna är statistiskt säkerställda men Socialdemokraternas ökning med 3,3 procentenheter är nära, enligt Demoskop.