Stefan Löfven och S tar igen efter Kommunalskandalen. Foto: Pelle T NilssonStefan Löfven och S tar igen efter Kommunalskandalen. Foto: Pelle T Nilsson
Stefan Löfven och S tar igen efter Kommunalskandalen. Foto: Pelle T Nilsson
Samtidigt tappar Moderaterna från 27,2 procent till 24,5. Foto: Pelle T NilssonSamtidigt tappar Moderaterna från 27,2 procent till 24,5. Foto: Pelle T Nilsson
Samtidigt tappar Moderaterna från 27,2 procent till 24,5. Foto: Pelle T Nilsson

S vänder uppåt efter det stora kristappet

Publicerad

S vänder uppåt efter kristappet i februari.

Det visar Expressens/Demoskops nya väljarbarometer för mars.

Nu är det nästan lika mellan blocken.

– Statsminister Stefan Löfven har varit väldigt tydlig med att vi vill utveckla den svenska modellen genom att inte sänka löner, utan se till att fler jobbar, säger Carin Jämtin, S, partisekreterare.

I Expressens/Demoskops februarimätning nådde Socialdemokraterna en ny bottennivå med 23 procent - den lägsta siffran sen mätningarna startade för 26 år sen.

Men marsmätningen visar en vändning. Partiet ökar 3,3 procentenheter - 26,3 procent skulle ha röstat på S om det vore val i dag.

Partiet har kämpat mot sjunkande siffror under en längre tid. Senast i början av veckan gick Stefan Löfven ut och blåste till strid om den svenska modellen efter debatten om lägre ingångslöner mot alliansen.

– Jag tror att om det här visar sig stämma i flera mätningar framåt grundar det sig i att statsminister Stefan Löfven har varit väldigt tydlig med att vi vill utveckla den svenska modellen genom att inte sänka löner, utan se till att fler jobbar, säger Carin Jämtin, S, partisekreterare.

Lättrörliga väljare

Jämtin tror att debatten kan gynna regeringen i ett längre perspektiv.

Anders Lindholm, vd på Demoskop, pekar påt en faktor som kan ha påverkat Socialdemokraternas dipp tillfälligt i början av året: utrikesminister Margot Wallströms lägenhet som hon hyrde av fackförbundet Kommunal.

– Det finns en grupp väljare som är ganska lättrörliga, det är de som vi ser rör på sig nu. Då är det klart att enstaka händelser kan ha påverkan men det har å andra sidan ingen tydlig bärighet över tid, säger Lindholm.

Samtidigt tappar Moderaterna från 27,2 procent till 24,5.

– Vi ska fortsätta driva det som Sverige behöver. Det vill säga få ordning i ekonomin, fler enkla jobb och en tillfällig flyktingpaus, säger Tomas Tobé, M, partisekreterare.

Ni har fört en mer restriktiv flyktingpolitik de senaste månaderna. Har det gynnat er?

– Vi lägger fram de förslag som Sverige behöver. Vi menar att det är orimligt att Sverige, Tyskland och något ytterligare land ska bära detta stora ansvar. Nu är det dags för andra europeiska länder att ta sitt ansvar.

SD backar

Sverigedemokraterna har backat i mätningar från flera olika opinionsinstitut de senaste månaderna - så även i Expressen/Demoskop.

– Trots att deras fråga är i absolut fokus har regeringen tagit i den och M har tagit i den. Debatten är totalt annorlunda mot vad den var i höstas. De politiska partierna låg helt ur fas i förhållande till hur diskussionen gick mellan människor, säger Lindholm.

SD:s partisekreterare Richard Jomshof är inte orolig.

– Att det stannar av något inte så märkligt med tanke på att det finns fler partier som lyft frågan. Är vi helt ensamma att prata invandring ur vårt perspektiv är det väldigt enkelt för en väljare. Men är det fler partier som lyfter frågan, oavsett om de är ärliga eller inte, är det fler som konkurrerar om den väljargruppen, säger han.

Ingen av förändringarna är statistiskt säkerställda men Socialdemokraternas ökning med 3,3 procentenheter är nära, enligt Demoskop.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag