Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S-väljare vill att Löfven dumpar Miljöpartiet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Bara var femte väljare tycker att regeringssamarbetet ska fortsätta.

En majoritet av väljarna i en ny Sifo-undersökning som Svenska Dagbladet presenterar vill att Socialdemokraterna ska skrota samarbetet med regeringspartnern MP.

Majoriteten finns bland SD- och alliansväljare.

Regeringssamarbetet mellan S och MP bör slopas, tycker majoriteten av väljarna i en ny Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Svenska Dagbladet.

Bland de 1239 tillfrågade tycker bara var femte väljare, eller 21 procent, att regeringssamarbetet ska fortsätta.

Hos de socialdemokratiska väljarna som tillfrågats finns inte heller någon majoritet, bara 33 procent vill att man ska fortsätta med MP som regeringspartner, enligt mätningen.

På frågan om man i stället bör avsluta samarbetet svarar 37 procent "ja" enligt Svenska Dagbladets undersökning.

– Socialdemokraterna verkar inte helt ha kunnat sälja in till sina väljare att detta är ett bra samarbete, säger Toivo Sjörén, chef för opinionsundersökningar på Sifo till SvD.

Merparten av skeptikerna till samarbetet uppges vara SD- och alliansväljare.

Samtidigt uppges hela 78 procent av Miljöpartiets väljare tycka att samarbetet med Socialdemokraterna ska fortsätta, och även hos vänsterväljare är siffrorna höga: 67 procent är positiva enligt undersökningen.

Statsvetaren Jonas Hinnfors vid Göteborgs universitet menar att siffrorna bland annat återspeglar att det skurit sig mellan partierna sakpolitiskt.

– Man har olika syn på energipolitiken, industri och tillväxt, säger han till SvD, och pekar på frågan om Förbifart Stockholm som en av faktorerna.

FAKTA

Så gick undersökningen till

√ SIFO tillfrågade 1239 väljare.

√ Svaren samlades in via webbintervjuer.

√ Frågan om regeringssamarbetet formulerades:

"Tycker du att Socialdemokraterna ska fortsätta med sitt regeringssamarbete med Miljöpartiet eller tycker du inte det?"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.