S vägrade debattera i SVT – angrep ändå M

Migrationsminister Morgan Johansson (S) sa nej till debatt med Moderaterna i tisdagens SVT:s ”Morgonstudion”.
På tisdagen intervjuades Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenegard och migrationsminister Morgon Johansson, S, i ”Morgonstudion” i SVT.
Foto: SVT Morgonstudion
S hade bett om att inte debattera med M och SVT började intervjua Maria Malmer Stenegard om de havererade förhandlingarna.
Foto: SVT Morgonstudion

Migrationsminister Morgan Johansson, S, sa nej till debatt med Moderaterna i SVT:s ”Morgonstudion”.

Ändå valde han att rikta flera angrepp mot M utan att de fick chans att svara.

– Det känns helt bisarrt att stå där mittemot varandra och vilja debattera. Jag ville naturligtvis bemöta det, säger Maria Malmer Stenergard (M).

På tisdagen intervjuades Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard och migrationsminister Morgon Johansson, S, i ”Morgonstudion” i SVT.

S hade bett om att inte debattera med M och SVT började intervjua Maria Malmer Stenergard om de havererade förhandlingarna. 

– När det kommer till kritan ville Socialdemokraterna fortsätta ha samma nivåer på invandringen och det är helt orealistiskt, sa hon. 

Hon nämnde att M lämnade två kompromissförslag som fick kalla handen av S.

Gick till angrepp mot M

Därefter intervjuades migrationsminister Morgan Johansson som snabbt gick till angrepp – trots debattvägran. Ministern sa:

– Att Moderaterna lämnade förhandlingarna var inte särskilt oväntat, finns det någon förhandling Moderaterna inte har lämnat de senaste åren?

Johansson sa vidare att S är överens till 90 procent kring migrationen, men att M inte vill nå en överrenskommelse.

– Nästan varje gång vi gick dem till mötes kom nya grejer och nya villkor. Så gör man om man egentligen inte vill komma överens.

– Moderaterna har en situation till Sverigedemokraterna, de är som Helan och Halvan. Dit den ena går, dit går också den andra.

Eftersom S sagt nej till debatt fick inte Maria Malmer Stenergard besvara kritiken.

Migrationsminister Morgan Johansson, S, sa nej till debatt med Moderaterna i SVT:s ”Morgonstudion”. Ändå valde han att rikta flera angrepp mot M utan att de fick chans att svara.
Foto: SVT Morgonstudion

SVT: ”Problematiskt”

Judit Ek, nyhetschef på ”Morgonstudion”, säger att S sagt nej till debatt i ”Aktuellt” även kvällen innan.

– När de även sa nej till debatt i ”Morgonstudion” kände vi att det för tittarna ändå finns ett värde att höra deras syn på förhandlingarna. Därför sa vi ja till villkoret men var tydliga med vilka som tackat nej till debatt, säger hon.

Hur ser du på att Johansson fick sista ordet?

– Det kan jag tycka är synd, att den som vägrar får sista ordet. Det är det som blir problematiskt, att man får angrepp från ena sidan som inte bemöts.

”Bisarrt att stå där mittemot varandra”

Maria Malmer Stenergard säger efter sändningen att hon tycker det är ”bedrövligt” att regeringen stänger för debatt med oppositionen.

– Det känns helt bisarrt att stå där mittemot varandra och vilja debattera. Mycket av det som ministern sa var ju felaktigt och jag ville naturligtvis bemöta det, men fick inte, säger hon.

Hur ser du på SVT:s hantering av det här?

– Jag tycker snarare att det här säger något om regeringen och att de inte är beredda att diskutera sin egen politik, säger Maria Malmer Stenergard.

Expressen har också sökt migrationsminister Morgan Johansson, S, via hans två presskontakter.

Förhandlingarna mellan S och M har brakat samman.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.