S, v och mp presenterar gemensamt valmanifest

Publicerad
Uppdaterad
Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet är överens om att bilda regering ihop.
Det avslöjade partierna på en gemensam presskonferens under söndagen.
- Jag tänker bli regeringsbildare. Vi är överens om att bilda regering ihop och bli ett tydligt alternativ för väljarna, säger Mona Sahlin (s).
Före jul ska partierna bilda fem arbetsgrupper som ska diskutera politiska frågor. Bland annat handlar det om ekonomin, integrationen och miljön.
- Målet är ett gemensamt valmanifest till våren 2010 men partierna ska också presentera egna valmanifest, säger Peter Eriksson (mp).
Lars Ohly (v) berättar att vänsterpartiet är beredda till kompromisser kring politiken för att få samarbetet att fungera.
Vänstern kommer acceptera budgetreglerna som de tidigare varit emot. Det handlar om överskottsmål, budgettak att betalningen av investeringar inte kan skjutas på framtiden och att riksbanken ska vara självständig.
- Det här är det pris jag är beredd att betala för att vi ska bli av med regeringen Reinfeldt, säger Lars Ohly.
Partierna presenterade också ett gemensamt paket för att minska arbetslösheten bland ungdomar.
I paketet ingår fler praktikplatser och utbildningsplatser och traineeprogram i den offentliga sektorn. Åtgärderna är tänkta att genomföras under 2009 och 2010 och kosta drygt 5 miljarder kronor.
Alliansen kommer knappast gå med på förslaget utan det ska ses som ett politiskt utspel för att kritisera regeringens politik.
- Regeringen har hittills inte presenterat några aktiva insatser för att möta risken för ökas ungdomsarbetslöshet, skriver (s) (v) och (mp) i ett gemensamt uttalande.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag