Foto: Sven Lindwall
 Foto: Sven Lindwall

S-utredning: Därför blev det fiasko

Publicerad
Uppdaterad
Klockan 10.00 sänder Expressen TV presskonferensen direkt.
Socialdemokraternas kriskommission sågar sitt partis politik och organisation sönder och samman i den rapport som presenteras i dag.
Kommissionen skriver:
"Den ekonomiska politiken saknade stöd, partiets attityd till omvärlden har varit förödande och valmanifestet misslyckat."
Dessutom har partiet tappat förtroendet i sin paradgren - kampen mot ojämlikheten.
Kriskommissionen, som tillsattes av partistyrelsen efter katastrofvalet i höstas då partiet gjorde sitt sämsta val sedan 1914, presenterar sin rapport klockan tio i dag.
I går kväll tog Expressen del av den viktigaste rapportdelen - den politiska analysen av valfiaskot. Där går kommissionen igenom många politikområden där partiet inte bara måste tänka nytt utan helt tänka om.
När det gäller jobbpolitiken har partiet saknat ett hållbart alternativ till borgerligheten som vill öka antalet sysselsatta genom att skapa fler lågavlönade och lågkvalificerade jobb.

Ojämlikhet och fattigdom

Partiet skulle också fokusera starkt på ungdomsarbetslösheten i valrörelsen men det gick inte hem eftersom väljarna inte känner igen sig i bilden av att var fjärde ung är utan jobb, enligt kommissionen.
Ett av de starkaste delarna i rapporten handlar om ojämlikhet och fattigdom - där partiet tappat greppet. Kriskommissionen skriver att "trots att jämlikheten är något av det mest centrala i det socialdemokratiska budskapet, så har klyftorna i samhället ökat konstant i trettio års tid."
Konsekvensen är att partiet förlorat i trovärdighet.
- Vi ser det som problematiskt att klyftorna växt även under perioder då vi haft regeringsmakten, säger Ardalan Shekarabi, som tillsammans med Anna Johansson lett kriskommissionens arbete.
Tidigare har det också framkommit att kommissionen anser att det finns organisatoriska problem. Partiet är för slutet och måste låta medlemmarna få ta större plats. Valet av partiledare bör också ske i en öppen process.
Shekarabi vill inte säga att de funnit sanningen i sin rapport:
- Det kan vara så att de här åsikterna som just vi för fram inte är tillräckligt bra. Det viktiga är att man visar förändringsbenägenhet och att man jobbar med att utveckla partiets politik och organisation, säger han och fortsätter:
- Vi ser inte det här som enda vägen framåt.

Inga namn diskuteras

Kommissionen har inte behandlat frågan om vem som bör bli nästa S-ledare eller andra namnfrågor. Men under valrörelsen lanserade partiet vallokomotiv.
Förutom partiledaren Mona Sahlin och partisekreteraren Ibrahim Baylan fanns där idel andra tunga S-veteraner som Sven-Erik Österberg, Thomas Östros, Thomas Bodström, Carin Jämtin, Leif Pagrotsky och Ylva Johansson.
Inga namn diskuteras i kriskommissionens rapport men SSU gick redan i går ut och kommenterade framtida partiledning med anledning av dagens rapport.
- Fler yngre och nya äldre måste få ta plats i partiledningen, säger Mattias Vepsä, förbundssekreterare för SSU, i en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag