Stefan Löfven och S ska ha ställt ett ultimatum till MP: Gå med på förslaget eller så stängs gränserna helt. Foto: Anna-Karin NilssonStefan Löfven och S ska ha ställt ett ultimatum till MP: Gå med på förslaget eller så stängs gränserna helt. Foto: Anna-Karin Nilsson
Stefan Löfven och S ska ha ställt ett ultimatum till MP: Gå med på förslaget eller så stängs gränserna helt. Foto: Anna-Karin Nilsson
Maria Wetterstrand vill att MP lägger korten på bordet Foto: Cornelia NordströmMaria Wetterstrand vill att MP lägger korten på bordet Foto: Cornelia Nordström
Maria Wetterstrand vill att MP lägger korten på bordet Foto: Cornelia Nordström

S ultimatum till MP:
Stänga gränsen helt

Publicerad

Ett hårt ultimatum från Stefan Löfven fick Miljöpartiet att gå med på den nya flyktingplanen.

Samtidigt sprids missnöjet inom MP.

Det förra språkröret Maria Wetterstrand säger till Di att MP nu måste lägga korten på bordet.

– Det jag blir provocerad av är när det låter som om de försvarar besluten, säger hon till tidningen.

Dagen efter regeringens meddelade att de vill skärpa flyktingpolitiken på flera punkter, bland annat införa tillfälliga uppehållstillstånd och hårdare ID-kontroller, finns ett stort missnöje inom Miljöpartiet.

Enligt uppgifter till Expressen gick MP med på förändringen av politiken efter att Socialdemokratern ställt ett tufft ultimatum.

Enligt en person med insyn i förhandlingarna ska S ha hotat med att stänga gränsen helt i sex månader om inte MP gick med på det nuvarande förslaget.

I Rapport uppger den även SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson att regeringen diskuterat att använda en paragraf i Lissabonfördraget för att helt stänga gränsen.

"Gränsen är överskriden"

Det förra språkröret Maria Wetterstrand kräver nu korten på bordet från den nuvarande partiledningen.

– Miljöpartisterna har haft ett väldigt gott tålamod. Men för oss finns det en gräns för hur mycket man kan kompromissa och det är många som anser att den gränsen är överskriden nu, säger tidigare hon till Dagens industri.

Till Expressen säger Wetterstrand;

– Om man helt enkelt resonerade om vad som räddar flest människor, MP och S eller M och S? Om det var så kunde det kanske vara bra att förklara det för partimedlemmarna. Det tror jag att många skulle förstå.

Åsa Romsons pressekreterare Helena Hellström Gefwert säger att de inte kommenterar vad som sagts under eller efter förhandlingarna.

Di skriver att Socialdemokraterna spelat ett tufft förhandlingsspel.

Jämn omröstning

I måndags ska en första omröstning ha slutat i stor favör för de miljöpartister som inte ville anta budet, 19-4, enligt Di.

Den andra omröstningen på tisdagsmorgonen ska enligt Di ha avgjorts med bara en rösts övervikt vilket ledde till att MP antog S slutbud.

Tunga riksdagsledamöter har öppet tagit ställning mot överenskommelsen. Men det förre språkröret och nuvarande EU-parlamentarikern Peter Eriksson, MP, visar mer förstående för den nuvarande partiledningen.

Han säger att det här var det "minst dåliga" alternativet för flyktingarna.

– Hade inte Miljöpartiet gjort den här uppgörelsen så hade det säkerligen slutat med att Socialdemokraterna och Moderaterna blivit överens om betydligt värre och tuffare åtgärder, där asylrätten kanske inte ens hade funnits kvar, säger han.

Expressen har sökt kommentarer från statsminister Stefan Löfven. Hans pressekreterare Erik Nises säger att Löfven inte kommer att kommentera uppgifterna. Vi har även utan framgång sökt migrationsminister Morgan Johansson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag