Dagen efter regeringens meddelade att de vill skärpa flyktingpolitiken på flera punkter, bland annat införa tillfälliga uppehållstillstånd och hårdare ID-kontroller, finns ett stort missnöje inom Miljöpartiet.
Enligt uppgifter till Expressen gick MP med på förändringen av politiken efter att Socialdemokratern ställt ett tufft ultimatum.
Enligt en person med insyn i förhandlingarna ska S ha hotat med att stänga gränsen helt i sex månader om inte MP gick med på det nuvarande förslaget.
I Rapport uppger den även SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson att regeringen diskuterat att använda en paragraf i Lissabonfördraget för att helt stänga gränsen.
"Gränsen är överskriden"
Det förra språkröret Maria Wetterstrand kräver nu korten på bordet från den nuvarande partiledningen.
– Miljöpartisterna har haft ett väldigt gott tålamod. Men för oss finns det en gräns för hur mycket man kan kompromissa och det är många som anser att den gränsen är överskriden nu, säger tidigare hon till Dagens industri.
Till Expressen säger Wetterstrand;
– Om man helt enkelt resonerade om vad som räddar flest människor, MP och S eller M och S? Om det var så kunde det kanske vara bra att förklara det för partimedlemmarna. Det tror jag att många skulle förstå.
Åsa Romsons pressekreterare Helena Hellström Gefwert säger att de inte kommenterar vad som sagts under eller efter förhandlingarna.
Di skriver att Socialdemokraterna spelat ett tufft förhandlingsspel.
Jämn omröstning
I måndags ska en första omröstning ha slutat i stor favör för de miljöpartister som inte ville anta budet, 19-4, enligt Di.
Den andra omröstningen på tisdagsmorgonen ska enligt Di ha avgjorts med bara en rösts övervikt vilket ledde till att MP antog S slutbud.
Tunga riksdagsledamöter har öppet tagit ställning mot överenskommelsen. Men det förre språkröret och nuvarande EU-parlamentarikern Peter Eriksson, MP, visar mer förstående för den nuvarande partiledningen.
Han säger att det här var det "minst dåliga" alternativet för flyktingarna.
– Hade inte Miljöpartiet gjort den här uppgörelsen så hade det säkerligen slutat med att Socialdemokraterna och Moderaterna blivit överens om betydligt värre och tuffare åtgärder, där asylrätten kanske inte ens hade funnits kvar, säger han.
Expressen har sökt kommentarer från statsminister Stefan Löfven. Hans pressekreterare Erik Nises säger att Löfven inte kommer att kommentera uppgifterna. Vi har även utan framgång sökt migrationsminister Morgan Johansson.