Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S: Tyska SDP har inspirerats av oss

SPD-ledarens första ord efter succésiffrorna.
Tyska socialdemokratiska kanslerkandidaten Olaf Scholz under ett valmöte i Köln i fredags.
Foto: SASCHA SCHUERMANN / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Förebild? Stefan Löfven, en av fyra socialdemokratiska statsministrar i Norden.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Firandet efter vinsten.
Foto: HERMANN BREDEHORST / POLARIS POLARIS IMAGES

BERLIN. Varken CDU eller SPD ser ut att kunna bilda den regering de vill.

Men både S och M i Sverige hoppas ändå att deras favorit ska bli förbundskansler.

– Det är betydligt jämnare än vad vi hade hoppats, säger Johan Hassel, internationell sekreterare för S.

Resultatet var det nog inte många som hade väntat sig. Enligt de första vallokalsundersökningarna var det helt lika mellan SPD och CDU.

Tidningen Bild var snabb med att slå fast att landet står inför en ”Kanzler-Krimi”, en förbundskanslerthriller.

Johan Hassel, internationell sekreterare för svenska S, är ändå hoppfull.

– Det är tydligt att vinden blåser åt SPD och De gröna. Det är betydligt jämnare än vi hade hoppats, men mycket tyder nu på att Scholz blir nästa kansler.

Johan Hassel, internationell sekreterare för S.
Foto: Pressbild / Pressbild

Enligt vallokalsundersökningarna får sannolikt inte SPD, De gröna och Die Linke en majoritet – vilket innebär att de kan behöva ta hjälp av liberala FDP.

Det fördes diskussioner om ett sådant samarbete efter förra valet. Men FDP drog sig ur, efter att de inte kommit överens med De gröna.

Johan Hassel hoppas ändå på en trafikljuskoalition, som den kallas på tyska.

– Givet valresultatet är det det man får hoppas på. Det är väl det som är möjligt. 

Enligt Johan Hassel har SPD fått hjälp av svenska S.

– Olaf Scholz har pratat om den nordiska socialdemokratin, framför allt i Sverige. Både vad det gäller välfärdsambitioner och förmågan att regera i ett fragmenterat politiskt landskap.

Jordbävningen uteblev

En kort period i våras ledde De gröna opinionsmätningarna. En smått euforisk Jakop Dalunde, europaparlamentariker för MP, twittrade då att en ”politisk jordbävning” ägde rum. 

Men efter det har partiet dalat och ser ut att landa på 15 procent i valet. Jakop Dalunde tror att det beror på att SPD skärpt till sig.

– Toppar för miljöpartier korrelerar nästan alltid med att Socialdemokraterna tappat geisten. Nu har de hittat en kandidat och ett budskap som fungerar.

Jakop Dalunde, Europaparlamentariker (MP).

Fast De gröna är ändå betydligt större än sitt svenska systerparti. Jakop Dalunde tror att det bland annat handlar om att Tyskland har ett lågt självförtroende i klimatarbetet och att flera svenska partier har profilerat sig i frågan.

– I Tyskland är det väldigt få, om ens något, som de senaste fem tio åren har haft något anspråk på de gröna frågorna. Det här är den första valrörelsen där de andra partierna låter det bli en del av deras huvudbudskap.

– Den rörelsen började i Sverige långt, långt tidigare. Göran Persson började prata om det ”gröna folkhemmet” redan på nittiotalet.

Han är nöjd, trots att De gröna gör ett sämre resultat än väntat.

– Det är en besvikelse i förhållande till de toppar man hade i opinionen med 25 procent. Men de fördubblar valresultatet, vilket är något alla gröna partier i EU hade varit stolta över.

– Plus att man får en viktig roll som kungamakare.

CDU kan fortsätta

Veckorna inför valet var det få som trodde på CDU:s Armin Laschet. De flesta pratade om Olaf Scholz som Angela Merkels sannolika efterträdare.

Men nu ser det plötsligt inte så säkert ut. CDU landar på nästan samma resultat som SPD. Och när Armin Laschet höll tal efter valet sa han att han vill bilda regering.

Hans Wallmark, utrikespolitisk talesperson för M, hoppas på en ”Jamaica-koalition” med CDU, De gröna och gula FDP.

– Bollen att avgöra ligga hos de gula och gröna. Ur ett svenskt och europeiskt perspektiv räds jag oerhört mycket mer ett rött Tyskland än ett gulgrönt med CDU.

– Även om De gröna inte ingår i min favoritkoalition.

Hans Wallmark, utrikespolitisk talesperson för M.
Foto: SVEN LINDWALL

Fastän CDU ser ut att kunna stanna vid makten så gör de sitt sämsta val någonsin. Wallmark tror att det kan hänga ihop med att de regerat länge.

– Jag tror att en faktor som man inte ska glömma bort i Sverige, är att CDU varit ”kanslerpartiet” så länge. Angela Merkel har varit solen som politiken kretsat kring i 16 år, säger Hans Wallmark, utrikespolitisk talesperson för M.

 ”Mutti”, som Merkel ofta kallas i Tyskland, tror han kommer att gå till historieböckerna som en politisk gigant.

– Hon kanske inte lämnar så stora reformer efter sig, men i kraft av sin person skriver hon sig som en av de stora i Europas efterkrigshistoria.

Mats Larson om de första siffrorna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.