S tvingat till möte i kris

Publicerad
Uppdaterad
Tjänstemännen på Socialdemokraternas kansli har fått nog.
Klockan 16 på onsdagseftermiddagen satte sig de fackliga organisationerna i möte med kanslichefen Sven-Eric Söder för att framföra personalens misstroende mot såväl den politiska ledningen som kansliledningen, uppger Sveriges Television Rapport.
- Jag kommenterar ingenting av det vi pratar internt om fackligt, säger Lars Westerbratt, ordförande i Akademikerföreningen på S-kansliet.
Tjänstemännen inom Socialdemokraten har den senaste tiden hamnat i fokus mer än tidigare. Enligt SVT Rapport anser de sig bland annat ha fått skulden för turerna kring när riksdagsledamoten Morgan Johansson delvis ställde sig bakom kommunalrådet Ilmar Reepalus förslag att utvisa människor som nyligen blivit svenska medborgare.
Dessutom är de kritiska till att kanslichefen Sven-Eric Söder hängde ut sin medarbetare Peter Cervin i samband med Juholts bostadsbidrag. Och så sent som för några dagar sedan, när Juholt förde fram felaktiga uppgifter om socialbidrag, hänvisade han till ett bristfälligt underlag, som var skrivet av hans politiska sekreterare Mats Andersson.

Fått skulden

Det sammantaget har fått staben att känna sig utpekad och de anställda anser sig ha fått skulden för misstag som begåtts av partiledningen, uppger Svt Rapport. Dessutom har Juholt vid flera tillfällen aviserat att han planerar att göra ommöbleringar i sin stab.
Det har skapat oro bland de anställda och klockan 16 på onsdagseftermiddagen satte sig de fackliga organisationerna i krismöte med stabschefen för att framföra personalens misstroende mot såväl den politiska ledningen som kansliledningen, uppger Svt Rapport.
Lars Westerbratt är ordförande i Akademikerföreningen på S-kansliet och var med på mötet. Han vill inte kommentera vad som sades där.
- Det här var inget krismöte, det var ett möte som var inplanerat sedan tidigare. Det är det här jag kommenterar. Jag kommenterar ingenting av det vi pratar om internt fackligt, säger han.
Kanslichefen Sven-Eric Söder säger att mötet, som varade i drygt en halvtimme, varit inplanerat en tid.
– Det var ett vanligt möte med representanter för de två fackklubbarna på kansliet, inget annat. Vi pratade om situationen som vi har nu naturligtvis, säger han till TT.
Mer än så vill inte Söder uttala sig om vad som har sagts.
– Jag kommunicerar inte externt vad vi pratar om på våra interna möten, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag