Migrationsverket skickade tidigare i veckan en begäran till länsstyrelsen i Skåne om 1 000 evakueringsplatser omedelbart. På sikt behöver Skåne ta fram 4 000 platser.
S-toppen Katrin Stjernfeldt Jammeh har under veckan suttit i möte med migrationsministern Anders Ygeman, civilministern Ida Karkiainen, socialministern Lena Hallengren, generaldirektören för Migrationsverket, Mikael Ribbenvik, samt länsstyrelsen.
– Läget har förändrats väldigt snabbt nu. Prognosen från förra veckan är helt ställd på ända, säger hon.
– Budskapet från början var att många flydde till anhöriga och landsmän i närområdet och i andra länder med stor ukrainsk befolkning, men nu är vi i ett läge där flykten är så stor att den får omedelbar påverkan även i Sverige. Vi måste rusta för ett mycket stort mottagande i Sverige.
Jämfört med flyktingkrisen 2015 ser Katrin Stjernfeldt Jammeh en stor skillnad. Flyktingarna från Ukraina har inte en anmälningsplikt och får vistas i landet i 90 dagar utan att söka asyl. Det betyder att det är svårt att veta hur många de är och var de befinner sig.
– Det blir en utmaning med bostäder, förskolor och skolor.
– Vi pratar av erfarenhet av 2015 där Malmö verkligen var i centrum. Mottagandet måste ske väldigt organiserat, alla måste registreras och sedan fördelas över landet. Det kräver statligt ledarskap och tydliga avtal så att vi kan börja planera. Målet måste vara att i möjligaste mån skapa ordning och reda, och goda förutsättningar.
S-toppen: Migrationsverket måste växla upp snabbt
I dagsläget kan flyktingar söka asyl på Migrationsverkets mottagningar i Malmö, Göteborg och Stockholm. Samtidigt har många kommuner – även de som haft ett lägre flyktigmottagande tidigare – flaggat för en vilja att vara med och ta ansvar nu.
Katrin Stjernfeldt Jammeh berättar att hon har tryckt på detta senaste dagarna.
– Jag har gjort ett direkt medskick till generaldirektören för Migrationsverket att de inte får göra om misstaget att bussa alla människor som kommer från andra håll till bara några få ställen. Vi har öppnat upp gympahallar som sovsalar, men Migrationsverket måste ta ansvar för att själva också växla upp snabbt och sprida sin kapacitet till fler orter.
Enligt Anders Ygeman – som svarade på frågor via mejl under torsdagen – skalar Migrationsverket nu snabbt upp sin mottagningskapacitet. Han håller också med Katrin Stjernfeldt Jammeh om att det är en försvårande omständighet att flyktingar från Ukraina inte har anmälningsplikt.
– Samtidigt är det viktigt att alla registreras. Det är ett tufft jobb som ligger framför oss. Migrationsverket får hantera ett stort antal flyktingar som kommer på kort tid, men det är avgörande att man klarar av registreringen. Det måste göras för att säkerställa att det är rätt personer som får skydd.
Ygeman försvarar statsministerns Nato-uttalande
Det är många privatpersoner som vill öppna sina hem och ta emot flyktingar nu – kan det finnas något problem med det?
– Det är så klart bra att många svenskar vill hjälpa till, men jag tror att det är viktigt att man inser att det är ett ganska stort åtagande, och att det kan bli ett åtagande som kommer löpa under lång tid.
Hur ser du på kritiken Magdalena Andersson fått efter Nato-uttalandet?
– Magdalena Andersson sätter Sveriges säkerhet främst. Det tycker jag är ett perspektiv som fler borde anamma.