Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S-toppens attack: Då kan du aldrig bli statsminister

Morgan Johansson och Ulf Kristersson har tidigare debatterat gängkriminaliteten hos Expressen.
Justitieminister Morgan Johansson (S).Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Moderaternas partiledare, Ulf Kristersson.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Morgan Johansson (S) och Ulf Kristersson (M) har debatterat Moderaternas förslag om att utvisa utländska medborgare som riskerar att begå brott.

I SVT:s ”Aktuellt” menade justitieministern att M-ledaren är beredd att slopa rättstatliga principer:

– Då kommer du aldrig kunna bli statsminister.

Moderaterna har presenterat ett 10-punktsprogram med förslag för att minska brottsligheten i Sverige. Ett av förslagen är att utvidga lagen om särskild utlänningskontroll (LSU) till att innefatta gängkriminella. Lagen gör det i dag möjligt att utvisa personer utan dom ifall de utgör en risk för rikets säkerhet, eller riskerar att begå terrorbrott.

I SVT:s ”Aktuellt” debatterades frågan mellan partiledaren Ulf Kristersson och justitieminister Morgan Johansson.

– Fler utländska medborgare som begår brott i Sverige eller som är i miljöer där det är överhängande risk att de utgör en fara för svensk säkerhet, de måste ut ur landet, sa Ulf Kristersson.

Ministerns kritik: ”Sluttande plan”

Morgan Johansson var starkt kritisk. I ”Aktuellt” uppgav han att LSU är ett undantag som inte bör bli regel. Ministern menade även att utvisningarna riskerar att bli slumpartade.

– Du ska alltså gå på misstankar här. Du ska alltså inte gå på brott som människor har begått, utan brott som eventuellt kan komma att begås. Då förstår man att här är man på ett sluttande plan, sa ministern i SVT.

Han fortsatte:

– Du vill bli statsminister i Sverige. Jag skulle vilja påstå att om man inte är beredd att upprätthålla rättsstatliga principer för ett land som vårt då kommer du aldrig kunna bli statsminister. 

Kristersson svarade med att utvisningar inte skulle ske slumpmässigt, utan efter polisiär misstanke följt av den rättsföljd som sker vid beslut om LSU.

– Tar man inte det på allvar äventyrar man hela landets säkerhet, sa Kristersson i SVT.

Moderaterna presenterade förslaget under morgonen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.