Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

S-toppen vill bryta
allt samarbete med V

Stefan Löfven och S-ledningen sitter i krismöte om opinionskrisen. Foto: Sara Strandlund
Lars Stjernkvist lanserar en riskfylld idé: "Bryt allt samarbete med Vänsterpartiet". Foto: Olle Sporrong

Expressens och Demoskops väljarbarometer slog ned som en bomb inför S-ledningens ordinarie sammanträde i partihögkvarteret.

Mötet som pågår just nu handlar uteslutande om opinionskrisen, uppger källor för Expressen.

Samtidigt lanserar den tidigare S-partisekreteraren Lars Stjernkvist en riskfylld idé:

– Bryt allt samarbete med Vänsterpartiet, omedelbart.

Socialdemokraternas partiledning samlades till ordinarie möte i partihögkvarteret på Sveavägen 68 på fredagsmorgonen. De 26 ledamöterna i partistyrelsen träffas också i dag.

Överst på agendan: opinionskrisen.

Socialdemokraternas nya skräcksiffra kom i Expressens och Demoskops väljarbarometer för februari: 23 procent.

Pressen på statsminister Stefan Löfven att agera ökar nu för varje dag.

En av de som nu ställer krav på honom är den tidigare partisekreteraren för Socialdemokraterna, Lars Stjernkvist, i dag kommunalråd i Norrköping.

Han menar att allt organiserat samarbete med Vänsterpartiet måste avslutas – omedelbart.

– Jag har svårt att se någon annan lösning, säger han.

– Visserligen är det riskfyllt och skulle göra läget ännu mer osäkert på kort sikt. Men detta måste ske om man vill åstadkomma breda lösningar. Man kan inte först förhandla fram uppgörelser med Vänsterpartiet, och sedan sätta sig med de andra.

Enligt Lars Stjernkvist, som själv leder en koalition mellan S och flera allianspartier i Norrköping, menar att partiledningen har mycket att lära av hur landets kommuner styrs.

– Titta på de över hundra kommuner där det faktiskt går, uppmanar han, och fortsätter:

– Lägg förslag i riksdagen utan att diskutera med Vänsterpartiet först. Det är ett sätt att pröva allianspartiernas vilja att resonera. Visst är det ett risktagande, men man måste ta den risken.

Samtidigt konstaterar Stjernkvist att det inte finns någon "quick fix" för Stefan Löfven i det här läget.

– I grunden handlar det om en långsiktig trend som har att göra med politik, att vi inte har förmått göra det trovärdigt att vi verkligen klarar av att få människor i jobb och säkra en fungerande välfärd. Det handlar om tvivel.

– Många partivänner efterlyser en ny vision, en ny berättelse. Men problemet är att människor tvivlar på berättelsen som vi praktiken har använt i över hundra år, med framgång.

Förbundsordföranden i fackförbundet SEKO, Janne Rudén, sitter i Socialdemokraternas partistyrelse och deltar i mötet i dag.

– Det är ju ganska allvarligt, det är inte behagligt på något sätt, säger han om Socialdemokraternas ras i den nya opinionsundersökningen som Expressen publicerar i dag.

– I grund och botten har vi en bra politik. Men jag skulle vilja påstå att den skyms väldigt mycket av flyktingkrisen. Vi måste bli tydligare i flyktingpolitiken.

Är ni inte tydliga i dag?

– Jo, tydligheten har ökat mycket. Men vi måste bli bättre på att hantera de som kommer hit, asylansökningarna. Och de som inte får asyl måste ut.

Samtidigt hävdar Janne Rudén att ingen kunde förutse att flyktingströmmarna till Sverige skulle bli så stora.

– Oavsett vilket parti det är, så har man blivit tagna på sängen, säger han.

Enligt Janne Rudén finns det i dagsläget inga skäl för Stefan Löfven att byta ut några ministrar.

– Visst kan man flytta människor fram och tillbaka, in och ut. Men jag kan inte peka ut någon som måste bytas ut. Det handlar först och främst om tydligheten i politikfrågorna. Vi måste visa att vi kan hantera flyktingkrisen innan vi börjar med att flytta runt folk i regeringskansliet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!