Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S-toppen: Vi måste prata mer om klass och corona

Frida Sundkvist om granskningen: ”Väldigt ojämnt fördelat”.
Aida Hadzialic, S, finansregionråd i opposition.Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
I Fittja har sittspridningen fått fäste. Här leker Willian, 3, och Adrian, 4 med Adrians mormor.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Irene Svenonius, M.Foto: OLLE SPORRONG

Det är trångbodda och fattiga förorter som drabbas hårdast av coronaviruset, visade Expressens uppmärksammade granskning.

De rika klarar sig. 

Aida Hadzialic, finansoppositionsråd i Region Stockholm, lägger en stor del av skulden på finansregionrådet Irene Svenonius, M.

– Klassmarkören är tydlig här, säger Hadzialic.

Det är i fattiga områden som covid-19 har brett ut sig ut sig. Skärholmen, Sollentuna, Södertälje, Norsborg och förorter runt Järvafältet är hårt drabbade av covid-19, sjukdomen som man får av det nya coronaviruset.

Här kan många inte jobba hemifrån.  

Det visade Expressens omfattande granskning av smittspridningen fördelat på postnummer.

– Det finns ett klassperspektiv på det som hänt. De som stått i frontlinjen i pandemin har drabbats värst. Alla som fortsatt gå till sina arbetsplatser, säger Aida Hadzialic, finansoppositionsråd i Region Stockholm och tidigare S-minister.

Björn och Britt i Djursholm. Här kan många arbeta hemifrån, och smittspridningen är låg.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Det var dock inte Socialdemokraterna, utan Vänsterpartiet som på riksnivå ville få med socioekonomiska faktorer i coronakommissionen som ska presenteras före valet 2022. 

”Specifikt bör den initiala delen av utbrottet belysas. Smittspridningen som kom in i landet och bidrog till inhemsk smitta. Specifikt fokus på de stora socioekonomiska skillnaderna i smittspridning i Sverige”, skrev Vänsterpartiets Karin Rågsjö som ett av partiets förslag till direktiv för kommissionen. 

S pressade de blågröna om Järva

Trots att indikationerna på att covid-19 tidigt fick fäste i utsatta områden, dröjde det ända till den 25 mars innan majoriteten i Stockholms stad (borgerliga plus MP) höll en pressträff för att berätta om insatsen att tusentals affischer skulle sättas upp i fattiga förorter. 

Folktomt när Stockholms Stads blågröna majoritet höll pressträff om coronaviruset i Järvaområdet.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Dagen före hade svensksomaliska läkarföreningen gått ut i SVT och larmat om de många döda

Expressens granskning från slutet av mars visade att det tog nästan två veckor för Smittskydd Stockholm att göra den analysen – trots sjukvårdens dödslarm.

Men Socialdemokraterna i Region Stockholm pressade de styrande politikerna i frågan.

Tre dagar före pressträffen, den 22 mars klockan 09.57, skickade regionpolitikern Talla Alkurdi, S, ett mejl till sjukvårdsdirektör Björn Eriksson, regionens smittskyddsläkare Per Follin och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink, L: 

Talla Alkurdi.Foto: Pressbild

”En annan oroande sak som kommit till mig från sjukhusen är att man ser en trend av patienter från Järva. Kanske beror det på trångboddhet, äldre som bor med flera yngre familjemedlemmar, och andra socioekonomiska aspekter. Om ni också ser en sådan ”trend” så måste Stadshuset bli inkopplade så att nödvändiga insatser görs från både regionen och staden. Vad är era senaste uppgifter?”

Men utåt, i media, sa de socialdemokratiska oppositionspolitikerna ingenting. 

Är det svårt att vara i opposition när det är ditt eget parti som i regeringen bestämmer den övergripande strategin? 

– Det var bra med nationell samling, motsvarande en borgfred när pandemin och krisen väl kom. Vi har varit förstående inför de parlamentariska processerna, avvaktat för att förvaltning och ledningen ska kunna hantera pandemin, säger Hadzialic. 

Men nu är borgfreden slut och Hadzialic anser att Moderaterna och Irene Svenonius sjukvårdspolitik har ett stort ansvar för det inträffade.

– Det var först efter våra påtryckningar som något hände.

Statsminister Stefan Löfven lyfter främst de höga dödstalen på äldreboenden som det stora misslyckandet i Sverige. 

Expressens granskning visade dock att, när man räknar bort äldreboenden, så är det tydligt att just utsatta områden som drabbats hårdast. 

Statsministern pratar inte om smittspridning i utsatta förorter.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Och det pratar statsministern inte om. 

Är du orolig att det du säger ska uppfattas som kritik mot regeringen?

– Nu arbetar jag i Region Stockholm men vi kommer ha anledning att titta på det här ur ett klassperspektiv nationellt också. Jag tror att regeringen välkomnar det också, säger Hadzialic.

Irene Svenonius avböjer att ställa upp på en intervju.

Svenska Institutet: ”Bilden har ändrats kontinuerligt”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.