Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S-toppen: ”Vårdcentraler riskerar massnedläggning”

Inslag från augusti: Delegation tillsätts.
Socialdemokraternas Aida Hadzialic – tidigare gymnasieminister – är sen hösten 2019 regionoppositionsråd i Stockholm.Foto: JOHAN JEPPSSON / IBL
Irene Svenonius.Foto: OLLE SPORRONG

Aida Hadzialic (S) skärper tonen mot digitala vårdaktörer, som vårdappen Kry, och mot det moderata styret i Region Stockholm.

– Vi har fått ett läge där vårdcentraler riskerar massnedläggning, hävdar hon.

Finansregionråd Irene Svenonius slår tillbaka:

– Det verkar vara viktigare för oppositionsledaren att försvara vännerna i regeringen än att slåss för stockholmarna. 

Socialdemokraterna i Region Stockholm, som i dag presenterar sin skuggbudget, vill ge en halv miljard kronor extra till primärvården, där majoriteten av pengarna ska gå till vårdcentralerna. Det är mer än dubbelt så mycket som den grönblå majoritetens satsning om 180 miljoner kronor, enligt oppositionsregionrådet Aida Hadzialic.

Hon befarar samtidigt att den fortsatta etableringen av vårdappen Krys fysiska mottagningar i Stockholm innebär att andra vårdcentraler tvingas lägga ner.

Kry har på kort tid fått ett stort antal listade patienter och anklagas för att lura användare att välja bort sin vanliga vårdcentral.

– Den moderata ledningen vägrar skapa ett regelverk och ta itu med avarterna som kommer med vårdmarknaderna, hävdar Aida Hadzialic.

Vill stärka ”kärnan i vården”

Hon menar att många vårdcentraler kan tvingas stänga ”på grund av att Moderaterna inte vill reglera de digitala aktörerna”.

– Socialdemokraterna välkomnar den digitala vården, vi tror att den stärker tillgängligheten och är en del av framtiden. Men vi måste garantera att skattepengarna används ändamålsenligt, säger hon.

Aida Hadzialic och Socialdemokraterna i Region Stockholm säger att de också vill höja anslagen till akutsjukhusen mer än vad den grönblå majoriteten föreslagit.

– Vårdpersonalen har protesterat för att patientsäkerheten inte kan garanteras, även innan pandemin larmade de om krigsliknande situationer på sjukhusen.

– Region Stockholm har dränerat resurserna, som i stället har gått till konsulter, byråkrati och de oreglerade vårdmarknaderna. Vi måste ha en ny riktning där vi bygger ihop sjukhusen och stärker kärnan i vården, säger hon.

”Vården har blivit skev”

För att finansiera satsningen vill S spara in på vårdvalen.

– Det finns en övertro på att marknaden reglerar sig själv, men verkligheten visar att så inte är fallet. Det är ett misslyckat system.

– Det saknas kontroll över hur skattepengarna används, och vi har sett att vården har blivit skev. De välmående delarna av regionen har fått mer vård än man kanske behöver, samtidigt som de socioekonomiskt och geografiskt utsatta områdena inte får vård efter behov, säger Aida Hadzialic.

Svenonius: Skadlig politik

Finansregionråd Irene Svenonius (M) riktar hård kritik mot S skuggbudget.

– Socialdemokraternas budget är precis som regeringens politik skadlig för Stockholmsregionen. Det verkar vara viktigare för oppositionsledaren att försvara vännerna i regeringen än att slåss för stockholmarna. Att skära ned så mycket i vården som S vill kommer leda till nya vårdköer, precis som det var sist de styrde, säger hon i en kommentar.

Sverigedemokraterna, som också lanserar en oppositionsbudget på måndagen, anser att S siffror inte går ihop.

– När Aida Hadzialic säger att hon tillför mer pengar än majoriteten till akutsjukhusen och primärvården så är det en bluff. De väljer att spara pengar på vårdvalen redan nästa år trots att det tar nästan ett år att förändra avtalen, säger Gabriel Kroon, gruppledare för SD i Region Stockholm, i ett uttalande. 

 

På torsdag klockan 16.00 möts Irene Svenonius (M) och Aida Hadzialic (S) i en debatt i Expressen TV.

 

LÄS MER: Irene Svenonius efter kritiken: ”Enorm hatkampanj” 

LÄS MER: Torbjörn Nilsson: Mona Sahlins såriga relation med partiet – så tog den slut 

LÄS MER: Sabuni om las: ”Kommer inte backa en sekund” 

LÄS MER: Åtta kvinnor, ett krisparti – vem av dem kan rädda MP? 

LYSSNA: Verkställande utskottet – Expressens podd om politik: Det är journalisternas fel 

Expressens politikredaktion gör podden Verkställande utskottet. Nytt avsnitt varje onsdag. FOTO: ANNA-KARIN NILSSONFoto: ANNA-KARIN NILSSON
Oppositionen är alltid oansvarig – se senaste Veckan med Viktor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.