- Ibland låter det som om friskolorna står för allt det onda i samhället. Jag tycker inte det. Jag tycker att de har tillfört något, sa Annelie Hulthén. Foto: Lennart Rehnman
- Ibland låter det som om friskolorna står för allt det onda i samhället. Jag tycker inte det. Jag tycker att de har tillfört något, sa Annelie Hulthén. Foto: Lennart Rehnman

S-toppen tog hem segern i skoldebatten

Publicerad
Uppdaterad
Partistyrelsen skärpte några fraser - och tog hem segern i skoldebatten.
Det blir inget S-förbud mot vinstdrivande friskolor och ingen kommunal vetorätt mot friskolorna.
Skolpolitiken har av Mona Sahlin pekats ut som ett av de viktigaste områdena för partiets förnyelse. Analysen är att om man ska ha en chans i slaget om storstäderna krävs en politik som attraherar en bred medelklass.
Och även om Mona Sahlin och den övriga partiledningen kan tänka sig att skärpa kraven på friskolorna, så vill de absolut inte göra inskränkningar i själva valfriheten. Därför vill de inte förbjuda vinstdrivande friskoleföretag.
Men friskolorna är en fråga som skapar en djup spricka i partiet, och det blev en lång debatt på kongressen.

Slåss mot vänstern

Och återigen fick Sahlins förnyare slåss mot vänstern i Stockholms arbetarekommun.
Carl Tham var ett av stadens ombud som gick upp i talarstolen:
- Felet med det här systemet som vi har haft har inte varit valfriheten utan marknaden. Det går mycket bra att skaffa valfrihet utan marknad, sa han.
Peter Persson från Jönköpingsdistriktet argumenterade för både vinstförbud och ett kommunalt veto mot friskolor.
- Partivänner! Längtan efter rätten att studera, den gemensamma skolan där alla barn ska ha den bästa skolan, måste vi tillbaka till, säger han.
Han fick mothugg av Anders Lago, kommunalråd i Södertälje.
- Alla typer av barn går i friskolorna och friskolorna är här för att stanna. Vårt uppdrag som parti kan inte stanna vid driftsformerna, säger han och tillägger:
- Privata företag måste ha möjlighet att göra en vinst.
Det var Göteborgspolitikern Anneli Hulthén som fick försvara partiledningens linje i skolpolitiken.
- Ibland låter det som om friskolorna står för allt det onda i samhället. Jag tycker inte det. Jag tycker att de har tillfört något, sa hon.
Men partistyrelsen beslöt att gå kritikerna till mötes med att skärpa några fraser i pariets riktlinjer. ”Stora vinster” gjordes om till ”vinster” i formuleringen om att ”Vi socialdemokrater kan aldrig acceptera att privata ägare tar ut vinster genom att göra kvaliteten i välfärden”
Partistyrelsen vill också att kommunerna ska ha ett starkare inflytande över friskolorna, och att det ska krävas samråd och samarbetsavtal med kommunen för att starta en ny friskola.
Men kraven på förbud mot vinstdrivande friskolor röstades ned av kongressen.
Kraven på att kommunerna skulle få rätt att lägga i debatten:
- Nu har vi ägnat ytterligare en kongress åt att diskutera formen och systemen. Nu är det faktiskt dags att fokusera på människan. För att citera förre partiledaren: Vi ska varken höger eller vänster, vi ska framåt, sa han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag