Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S-toppen sågar Miljöpartiet: De är verklighetsfrånvända

Statsministern fick hård kritik efter intervjun i SVT:s ”Agenda”.
Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna.
Foto: MELI PETERSSON ELLAFI
Statsminister Stefan Löfven (S).
Foto: JOHAN NILSSON/TT
Isabella Lövin.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfven vill inte dra paralleller mellan invandring och brottslighet.

Men för S-toppen Jimmy Jansson, kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, är kopplingen glasklar.

Att Miljöpartiet vill ha en fortsatt generös flyktingpolitik kallar han ”verklighetsfrånvänt”.

– Det är för mig helt absurt, säger Jansson.

– Han kunde ha varit tydligare.

Det svarar Jimmy Jansson, socialdemokratisk höjdare och kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, på frågan om vad han tyckte om Stefan Löfvens kritiserade intervju i SVT:s Agenda.


Löfvens intervju i Agenda – det här har hänt

Förra helgen intervjuades statsministern i Agenda om det ökande gängvåldet.

Löfven menade att segregationen orsakat gängkriminaliteten och ville inte se någon koppling till migrationen.

Statsministern sa även att man ”inte såg detta komma” – något som fått hård kritik.

Johan Forsell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, skrev på Twitter: ”Löfven säger sig ha arbetat 'sedan dag 1' för att knäcka brottsligheten. Kanske läge att låta någon annan försöka med tanke på resultatet?”

Bland annat Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin kallade framträdandet för ”en katastrof” och ”oacceptabelt dåligt”.


Statsministern menade bland annat att invandringen inte låg bakom det ökande gängvåldet – men Jansson håller inte med.

– Det är socialpolitik, men det har också att göra med att många kommuner har haft ett orimligt stort flyktingmottagande i relation till de resurser vi har haft. Det hänger ihop.

Jimmy Jansson förklarar att han drar sina slutsatser utifrån vad han ser ”här i stan”.

– Jag har rätt bra koll på vilka individer som hamnar i den här situationen, vilka socialtjänsten måste kliva in och ta hand om, vilka familjer som kraschar och vilka individer det är som polisen måste ha span på. Jag vet också att Eskilstuna har haft ett stort flyktingmottagande, säger han och fortsätter:

– Vi har 6 500 arbetslösa i Eskilstuna. 4 300 av dem är utrikesfödda, och kraven på arbetsmarknaden ökar konsekvent. Vi får för lite resurser från staten för att klara välfärden.

S-toppen menar att det inte handlar om att det är ”fel på invandrarna”, utan att hans resonemang bottnar i systemkritik mot kombinationen av för hög invandring och brister i välfärden.

– Jag tror inte man behöver vara så försiktig med att uttrycka det. 

Statsminister Stefan Löfven (S).
Foto: JOHAN NILSSON/TT

Sågningen av MP: ”Verklighetsfrånvända”

I oktober meddelade Stefan Löfven att man ville halvera svenskt flyktingmottagande. Men den andra delen av regeringen, Miljöpartiet, förklarade att man tänkte sätta käppar i hjulet för den planen.

– I den tid vi lever i är det inte läge att vara egoistiska och bara tänka på sig själva, sa Alice Bah Kuhnke (MP).

S-toppen Jimmy Jansson anser att det är dags att strunta i Miljöpartiets krav.

– Socialdemokratin måste få ha en egen åsikt. Vi kan ju inte avstå från att ha en egen politik bara för att Miljöpartiet har en, i mitt tycke, ganska verklighetsfrånvänd uppfattning i de här frågorna, säger han.

– Jag vet inte om det är negativt att Miljöpartiet skriker sig hesa varje gång Socialdemokraterna har en uppfattning om någonting. 

Jimmy Jansson menar att det är ”helt absurt” att Sverige, givet dagens läge, ska fortsätta vara ett generöst land när det gäller invandringen. I stället bör allt fokus ligga på integration av människorna som redan kommit samt en upprustning av välfärden.

– Om något annat parti har en annan uppfattning får de väl ställa sig framför väljarna och säga det. Jag tror inte att det partiet kommer klara sig särskilt bra ur den striden.

MP: ”Vi försöker aldrig hindra S”

Miljöpartiets pressekreterare Hanne Simonsen:

– Våra företrädare försöker aldrig hindra socialdemokraterna från att ha en åsikt, eller en egen politik.  Det enda vi gjort är att vi påpekat att det som Stefan Löfven framförde inte var regeringens politik. I övrigt vill vi inte kommentera det Jimmy Jansson säger.

Svåra krisen för Socialdemokraterna

Socialdemokraterna befinner sig för närvarande i en djup kris. Partiet fick historiskt låga 22,2 procent i den senaste mätningen från Aftonbladet/Demoskop – och fick se sig omsprungna av SD som landade på hela 24 procent.

– När det skjuts och sprängs på gator och torg så är det naturligt att det är de som sitter vid regeringsmakten som märker av det i opinionen, sa finansminister Magdalena Andersson i samband med partiledningens krismöte i fredags.

Morgan Johansson: ”Ska fortsätta ha kontroll över migrationen”

Justitieministern om fredagens toppmöte inom Socialdemokraterna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.