S-toppen sågar LO:s nya förslag

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Oavsett vem som vinner valet måste Sverige få ett nytt skattesystem, anser LO-ekonomerna.
Foto: Olle Sporrong

Återinför arvsskatten och inför ett nytt skattesystem i Sverige – oavsett vem som vinner valet, det anser LO-ekonomerna.

Men flera av förslagen nobbas av S-toppen Magdalena Andersson.

– Delar av det känns inte så intressant, säger hon till TT.

Återinför arvsskatten. Det kräver LO, som i dag presenterar sju förslag på DN Debatt.

Höjda skatter för att rädda välfärden, bort med avdrag som subventionerar viss konsumtion och generellt högre skatt för höginkomsttagare, både på kapital och på arv. När arvsskatten togs bort ökade klyftorna, anser LO-ekonomerna Ola Pettersson och Torbjörn Hållö. Dessutom har politiska beslut gjort det mer gynnsamt att äga sitt boende, vilket enligt LO-ekonomernas analys bidragit till hushållens skuldsättning.

LO vill också använda skattesystemet för att förbättra miljön, genom att den som orsakar miljökostnader ska betala dem.

Nobbas av Socialdemokraterna

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson tycker det är bra att ännu en röst, LO-ekonomerna, vill ha en bred skatteöversyn. Men hon är ointresserad av de flesta av de konkreta förslagen som förs fram.

– Delar av det känns inte så intressant, säger hon till TT.

Hon hänvisar delvis till det inte finns några förslag att ta bort jobbskatteavdragen och heller inget förslag om att återinföra fastighetsskatten.

Magdalena Andersson pekar också på det faktum att "svenska folket" tydligt visat var de står gällande fastighetsskatten genom att i två val visat att den inte går hem i stugorna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.