Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

S-toppen på
"förlåt oss"-resa

Näringsminister Mikael Damberg åker på "förlåt oss"-resa till Förenade Arabemiraten och Saudiarabien. Foto: Maja Suslin/TT
Saudiarabiens försvarsminister, och kung, Salman bin Abdul-Aziz Al Saud. Foto: Jacquelyn Martin

Efter den diplomatiska krisen i våras åker nu näringsminister Mikael Damberg på "förlåt oss"-resa till Förenade Arabemiraten och Saudiarabien.

Under tre dagar ska han ha möten med regeringsföreträdare och besöka svenska företag i regionen.

– Regeringen gör nu allt för att visa att de förstår vad de ställde till med, säger en S-källa.

På söndag lyfter det svenska regeringsplanet mot arabvärlden. Näringsminister Mikael Damberg ska bland annat besöka Saudiarabiens huvudstad Riyadh och Förenade Arabemiratens huvudstad Abu Dhabi.

Enligt ett pressmeddelande från regeringen ska han också inviga Sveriges största återkommande affärsmässa Middle East and Africa Summit i Dubai.

Men huvudsyftet med resan är att reparera de diplomatiska relationerna, enligt Expressens uppgiftslämnare.

– Regeringen försöker nu ställa allt tillrätta efter att de rev ner både de diplomatiska och affärsförbindelserna till Saudiarabien. Det skadade regeringens redan dåliga relationer till svenskt näringsliv.

Enligt en uppgiftslämnare kan Mikael Damnberg på sin "förlåt oss"-resa tvingas gå längre i sina relationer till Saudiarabien än vad alliansregeringen gjorde.

Det var i mars i år som Saudikrisen bröt ut på allvar när utrikesminister Margot Wallströms tal på Arabförbundets möte i Kairo stoppades. Dagen därpå meddelade regeringen att det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien sägs upp, vilket fick till följd att både Saudiarabien och Förenade Arabemiraten kallade hem sina ambassadörer från Sverige. Dessutom slutade Saudiarabien utfärda nya affärsvisum till svenskar.

Samarbetsorganisationen OIC – med 57 medlemsstater – riktade den 19 mars i år skarp kritik mot utrikesministerns uttalanden om Saudiarabien.

Under en debatt i riksdagen sa Margot Wallström bland annat att Saudiarabien är långt ifrån en feministisk politik när kvinnors rättigheter kränks i och med att de inte ens får köra bil. Och hon fortsatte:

– Man piskar bloggare och man har en kungafamilj med absolut makt. Då är det klart att vi inte kan använda något annat ord än diktatur.

Wallström har också sagt att Saudiarabien använder sig av "medeltida metoder".

Näringsminister Mikael Damberg var under fredagen inte anträffbar, men hans pressekreterare Ann Wolgers säger att den kommande resan är "mycket bra".

– Det är en viktig resa. Relationerna mellan våra länder är "back to normal", hävdar hon.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!