Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fick inte prata för ”Löfvens killar” – S-toppen berättar

Lena Rådström Baastad efter S krismöte i fredags.
Stefan Löfven och Lena Rådström Baastad i mars.Foto: FILIP ERLIND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Partisekreteraren på kongressen i Göteborg.Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

Avgångskraven i ett krisande Socialdemokraterna riktas inte mot Stefan Löfven – utan mot partisekreteraren Lena Rådström Baastad.

Enligt partikollegan Helene Hellmark Knutsson vill inte ”killarna runt Löfven” att hon ska vara ute och prata om partiet.

Nu menar Rådström Baastad själv att hon granskas hårdare för att hon är kvinna.

– Det är ingen nyhet att kvinnor, oavsett om det är i politik eller näringsliv, kritiseras hårdare, vi bedöms annorlunda, säger S-toppen till SvD

Tunga moln vilar över Socialdemokraternas högkvarter på Sveavägen 68 i Stockholm.

Flera opinionsundersökningar har under den senaste tiden visat att SD är på väg att gå om som Sveriges största parti – och kritiken mot Stefan Löfven efter intervjun i förra veckans Agenda har inte varit nådig.

SvD rapporterar dock att avgångskraven riktas mot partisekreteraren Lena Rådström Baastad. Hon medger att både hon och statsråden måste bli bättre, men säger samtidigt att hon kritiseras extra hårt på grund av sitt kön.

Detta har även S-toppen Helene Hellmark Knutsson gett uttryck för i en intervju med SvD den 20 november.

”Killarna runt Löfven vill inte ha det så”

– Det är alltid kvinnorna som får bära hundhuvudet när något måste förändras. Jag tycker att det är otydligt om partisekreteraren har fått det traditionella mandatet. Hon är inte en blyg person. Hon var varit kommunalråd i en ganska stor kommun. Hon skulle kunna vara ute och prata och berätta om S, men jag tror inte att det är så killarna runt Löfven vill ha det. De tycker att det är han som ska berätta vad S vill, sa Helene Hellmark Knutsson.

I den nya intervjun med SvD nämner Rådström Baastad stödet från Hellmark Knutsson:

– Det här är första gången en partisekreterare sitter i en sån här regeringskonstellation i modern tid. Och sen är det också så som Helene säger, att som kvinna kan du granskas annorlunda, säger partisekreteraren och fortsätter:

– Det är ingen nyhet att kvinnor, oavsett om det är i politik eller näringsliv, kritiseras hårdare, vi bedöms annorlunda. Och utifrån det så uppskattar jag att det finns ett systerskap som jag tycker att Helene Hellmark Knutsson visar på. Men problematiken i sig ändras inte. Vi har haft ett år där vi har låtit våra samarbetspartier ta ganska stor plats för att beskriva sina politiska segrar, säger Lena Rådström Baastad.

Expressens skribent tar farväl av Löfven:

Prisbelönta skribenten Torbjörn Nilsson om S-krisen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.