Marita Ulvskog (S). Foto: Kristofer Sandberg
Marita Ulvskog (S). Foto: Kristofer Sandberg

S-toppen om Löfvens flyktingutspel:  Svårt

Publicerad

Om inte övriga Europa tar emot fler flyktingar kan det bli aktuellt att kräva ersättning av EU. Det sa statsminister Stefan Löfven i onsdagens "Aktuellt".

EU-parlamentarikern Marita Ulvskog, S, backar upp S-ledaren men varnar för att det kan bli svårt.

– Problemet är rådet. Medlemsländerna bromsar och säger vi har inte råd, vi befinner oss i ekonomisk kris, vi har inte de möjligheterna och det är rimligt att de rikaste länderna tar, säger hon.

I onsdagskvällens "Aktuellt" i SVT2 öppnade Stefan Löfven för att de länder, som Sverige och Tyskland, som tar emot en större andel flyktingar jämfört med andra EU-länder, ska ersättas ekonomiskt.

– Vi har så många flyktingar, mer än 50 miljoner. En procent kommer till Europa. Då är det rimligtvis så att vi hjälps åt. De som faktiskt gör det ska få stöd, sa Stefan Löfven efter programmet till Expressen.

– Jag tycker det är dags att föra upp den diskussionen, ja. Vi kan inte hålla i och säga att alla borde vara solidariska. Och sedan är det bara några som ska göra det. Det är samma som när några kommuner i Sverige, ofta välbärgade, inte tar emot flyktingar.

Han backas upp av partikollegan och EU-parlamentarikern Marita Ulvskog, S, som vill se en förändring av dagens flyktingsituation - både en jämlikare fördelning och ett mer humant tillvägagångssätt.

- Det är fortfarande alla dessa båtar med flyktingar. Man vet i dag inte hur många som överelever och hur många som försvinner. Det är en fruktansvärd humanitär katastrof.

– Om man inte får ordning på detta så måste det också skapas någon form av ekonomisk omfördelning om det bara är två länder som tar ansvar. Det kan vara ett sätt att sätta press på systemet. Om EU och EU:s medlemsländer översätter det i pengar, siffror och budgetmedel då kanske man kan utöva en något större press på medlemsländerna. Men det är ingenting som direkt har diskuterats här, säger hon.

"Medlemsländerna bromsar"

Ulvskog uppfattar att det finns ett stöd i EU-parlamentet för en jämnare fördelning men att tröskeln är högre hos Europeiska rådet där EU:s stats- och regeringschefer ingår.

– Medlemsländerna bromsar och säger vi har inte råd, vi befinner oss i ekonomisk kris, vi har inte de möjligheterna och det är rimligt att de rikaste länderna tar.

Några direkta påtryckningsmetoder gentemot rådet, ser hon inte.

– Jag tror att det är svårt. Men det är bra om Stefan Löfven talar om flyktingpolitiken också utifrån den här aspekten så att man får ett brett ansvarstagande. Det kan inte vara så att det är några få länder som står för merparten. Det blir heller ingen bra integration om det bara är några få länder som tar emot flyktingar.

Hon förväntar sig nu att statsministern driver frågan under kommande EU-toppmöten.

– Han har ju inte hunnit vara med på så många möten än och då har det varit andra frågor på dagordningen. Men jag skulle tro att det blir många diskussioner framöver. Jag är övertygad om att han kommer att vara tydlig om ett delat ansvar inte att några få länder ska ensamma ta ansvar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag