Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S-toppen om Löfvens flyktingutspel:  Svårt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Marita Ulvskog (S).
Foto: Kristofer Sandberg

Om inte övriga Europa tar emot fler flyktingar kan det bli aktuellt att kräva ersättning av EU. Det sa statsminister Stefan Löfven i onsdagens "Aktuellt".  

EU-parlamentarikern Marita Ulvskog, S, backar upp S-ledaren men varnar för att det kan bli svårt.  

– Problemet är rådet. Medlemsländerna bromsar och säger vi har inte råd, vi befinner oss i ekonomisk kris, vi har inte de möjligheterna och det är rimligt att de rikaste länderna tar, säger hon. 

I onsdagskvällens "Aktuellt" i SVT2 öppnade Stefan Löfven för att de länder, som Sverige och Tyskland, som tar emot en större andel flyktingar jämfört med andra EU-länder, ska ersättas ekonomiskt. 

– Vi har så många flyktingar, mer än 50 miljoner. En procent kommer till Europa. Då är det rimligtvis så att vi hjälps åt. De som faktiskt gör det ska få stöd, sa Stefan Löfven efter programmet till Expressen. 

– Jag tycker det är dags att föra upp den diskussionen, ja. Vi kan inte hålla i och säga att alla borde vara solidariska. Och sedan är det bara några som ska göra det. Det är samma som när några kommuner i Sverige, ofta välbärgade, inte tar emot flyktingar.

Han backas upp av partikollegan och EU-parlamentarikern Marita Ulvskog, S, som vill se en förändring av dagens flyktingsituation - både en jämlikare fördelning och ett mer humant tillvägagångssätt. 

- Det är fortfarande alla dessa båtar med flyktingar. Man vet i dag inte hur många som överelever och hur många som försvinner. Det är en fruktansvärd humanitär katastrof. 

– Om man inte får ordning på detta så måste det också skapas någon form av ekonomisk omfördelning om det bara är två länder som tar ansvar. Det kan vara ett sätt att sätta press på systemet. Om EU och EU:s medlemsländer översätter det i pengar, siffror och budgetmedel då kanske man kan utöva en något större press på medlemsländerna. Men det är ingenting som direkt har diskuterats här, säger hon. 

"Medlemsländerna bromsar"

Ulvskog uppfattar att det finns ett stöd i EU-parlamentet för en jämnare fördelning men att tröskeln är högre hos Europeiska rådet där EU:s stats- och regeringschefer ingår. 

– Medlemsländerna bromsar och säger vi har inte råd, vi befinner oss i ekonomisk kris, vi har inte de möjligheterna och det är rimligt att de rikaste länderna tar.

Några direkta påtryckningsmetoder gentemot rådet, ser hon inte. 

– Jag tror att det är svårt. Men det är bra om Stefan Löfven talar om flyktingpolitiken också utifrån den här aspekten så att man får ett brett ansvarstagande. Det kan inte vara så att det är några få länder som står för merparten. Det blir heller ingen bra integration om det bara är några få länder som tar emot flyktingar. 

Hon förväntar sig nu att statsministern driver frågan under kommande EU-toppmöten. 

– Han har ju inte hunnit vara med på så många möten än och då har det varit andra frågor på dagordningen. Men jag skulle tro att det blir många diskussioner framöver. Jag är övertygad om att han kommer att vara tydlig om ett delat ansvar inte att några få länder ska ensamma ta ansvar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.