Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S-toppen kritiseras - bjöd in antisemiter

Omar Mustafa, nyvald ledamot i Socialdemokraternas partistyrelse.
Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

Omar Mustafa, ordförande i Islamiska förbundet, är nyvald ledamot i Socialdemokraternas partistyrelse.

Nu får han hård kritik för sina kopplingar till kända antisemiter som bjudits in som talare på Islamiska förbundets konferenser.

"Jag är inte en som bara tar avstånd från rasism och hets mot grupper, jag bekämpar det dagligen, vilken grupp det än handlar om", försvarar han sig på Twitter.

S-toppen Ylva Johansson blev under partiets kongress i helgen av med sin plats i partistyrelsen. I stället valdes Omar Mustafa, från Stockholm, in som suppleant i partistyrelsen.

Kritiken, som Expo rapporterat om, kommer bland annat från Willy Silberstein på Svenska kommittén mot antisemitism.

– Är det okej med personer som bjuder in och därmed ger legitimitet åt personer som hävdar att Sions vises protokoll är verkliga dokument och att judar mördar barn för att använda deras blod, säger han till Expo.

"Förvånad"

Bakgrunden är att Omar Mustafa på olika sätt kopplas till kända antisemiter.

Dagens Nyheter har tidigare avslöjat att Islamiska förbundet, där Omar Mustafa är ordförande, under en konferens julen 2010 bjöd in egypterna Salah Sultan och Ragheb Al-Serjany som båda spridit antisemitiska åsikter.

Omar Mustafa var dock inte ordförande under själva konferensen, utan tillträdde först 2011.

Den moderate riksdagsmannen Abdirizak Waberi, den dåvarande ordföranden, kommenterade saken i DN:

– Jag är förvånad över hur han uttrycker sig. Vi har bjudit in honom i god tro, sa han om Salah Sultan.

Program på al-Nas

Enligt DN har Salah Sultan, i en intervju i den Hamasstyrda tevekanalen al-Aqsa, sagt att judar i samband med den judiska påsken dödar kristna och använder blodet i det osyrade brödet.

I ett program som sändes på den egyptiska tv-stationen al-Nas ska han också ha sagt att judarna genom en internationell konspiration försöker kontrollera världen – en annan känd konspirationsteori som riktas mot judar.

Ragheb Al-Serjany ska enligt DN ha sagt att judar kontrollerar internationella medier.

Expo skriver vidare att Omar Mustafa sagt att teologen Yousef Al-Qaradawi, som bland annat brukar framträda i ett program på al-Jazeera, "ofta är väldigt balanserad i sin retorik".

Enligt Expo har Al-Qaradawi kallat Hitlers folkmord på judar för ett "gudomligt straff". Han ska också ha sagt att han vill skjuta judar innan sin död. Omar Mustafa "gillar" enligt Expo Al-Qaradawi på Facebook.

Tar avstånd

Och på en konferens i påskas som anordnades av bland annat Islamiska förbundet framträdde ytterligare två talare som anklagas för antisemitiska åsikter.

Expressen.se har sökt Omar Mustafa.

På Twitter skriver han:

"Expo försöker likt några andra tidigare anklaga mig för antisemitism genom 'guilty by association'."

"Jag är inte en som bara tar avstånd från rasism och hets mot grupper, jag bekämpar det dagligen, vilken grupp det än handlar om."

Expressen.se har sökt företrädare för Socialdemokraterna. I skrivande stund har ingen gått att nå för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.