S-toppen kräver ny folkräkning: ”Naivt”

Se intervjun med Ebba Busch från tidigare i år när hon lyfte frågan om folkräkning: ”Måste få koll på vilka som är här”
Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje.
Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT / SCANPIX SWEDEN AB
Flera partier har slutit upp bakom kravet på en ny folkräkning i Sverige.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Moderaterna är senast i raden partier som kräver en ny folkräkning i Sverige.

Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, välkomnar stödet.

Hon var tidig med att pressa regeringen i frågan.

– Det har funnits en naiv tilltro till att folkbokföringsregistret stämmer.

Frågan om att genomföra en ny folkräkning i Sverige har den senaste tiden lyfts i debatten. I veckan anslöt M till krav från L, KD och SD.

Även flera tunga S-kommunalråd begär att staten ska knacka dörr för att kontrollera vem som faktiskt bor på en adress. En av dem är Boel Godner i Södertälje.

– Södertälje har väldigt stora problem med folkbokföringsfusk och fastigheter där folk flyttar in och ut. Många har blivit lurade in i svarta kontrakt, säger hon.

Enligt Godner handlar det ofta om fattiga människor, inte sällan asylsökande, i utsatta områden som hamnar i ett system av olagliga andrahandskontrakt och skuldsätter sig. När de inte kan betala blir de utkastade. Södertälje pekas även missvisande ut för sin trångboddhet, anser hon.

– Det kan vara 27 personer skrivna på en adress, fastän det sällan överensstämmer med verkligheten.

– En gång för alla måste staten ta ansvar för att skapa ordning och reda på bostadsmarknaden. Vi behöver veta var människor bor. Vi kanske får en orosanmälan om ett barn som far illa, åker dit barnet är skriven och sedan visar det att barnet inte alls bor där. Då måste vi göra ett detektivarbete för att ens hitta barnet, säger Boel Godner.

”Vill inte jaga illegala invandrare”

Finansminister Magdalena Andersson (S) har skickat försiktiga signaler om att en ny folkräkning nu ska diskuteras i förhandlingarna mellan S, MP, C och L.

– Jag önskar att det hade skett för flera år sedan, men nu känns det nästan möjligt när fler partier går ut och uttrycker stöd för detta, säger Boel Godner.

– Sedan har olika partier olika ingångar i det här. Jag välkomnar stödet, men vi vill inte jaga illegala invandrare, utan skapa ordning och reda så att folk får en trygg bostadssituation.

LYSSNA: Verkställande utskottet – Expressens podd om politik: Den stora höstpremiären 

Expressens politikredaktion gör podden Verkställande utskottet. Nytt avsnitt varje onsdag.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.