Anders Johansson, 39, tidigare partistyrelseledamot i S och numera vd i S-ägda spelbolaget Kombispe

Anders Johansson, 39, tidigare partistyrelseledamot i S och numera vd i S-ägda spelbolaget Kombispe

S-toppen kan tjäna miljoner på bytet

Publicerad

Den socialdemokratiske direktören Anders Johansson drog det längsta strået från Kommunals lägenhetssäck.

En 164 kvadratmeter stor nybyggd vindsvåning med takterrass i centrala i Stockholm.

Nu vill Johansson byta sin vindsvåning till en lägenhet som är aktuell för ombildning till bostadsrätt - ett byte som kan innebära ett mångmiljonklipp.

Anders Johansson, 39, tidigare partistyrelseledamot i S och numera vd i S-ägda spelbolaget Kombispel, är en de lyckligt lottade som fick ett hyreskontrakt sommaren 2013 av Kommunal, avslöjade Aftonbladet.

Lägenheten som Johansson fick, och fortfarande bor i, är en 164 kvadratmeter stor nybyggd vindsvåning med takterrass på Sveavägen i Stockholm. Men Anders Johansson är allt annat än nöjd. Nu, ett och ett halvt år senare, har han deklarerat att han är intresserad av en bytesaffär.

Enligt Aftonbladet har han lagt ut vindsvåningen på en sajt och har markerat att han är intresserad av lägenheter som ligger i hyresfastigheter där det har bildats bostadsrättsföreningar. En av lägenheterna ska bland annat ligga på nedre Gärdet - där marknadspriset på en bostadsrätt ligger på cirka 8-9 miljoner kronor.

Något som fackförbundet ser besvärande på.

– Det kan jag vara ärlig och säga att jag tycker är besvärande, säger förbundsordförande Annelie Nordström.

Paradvåning på Odenplan

Men även Annelie Nordström har gjort bostadskarriär - från hyresrätten i Solna 2006 till fyrarumslägenheten på 116 kvadratmeter på Sveavägen i Stockholm.

Hennes efterträdare som förste vice ordförande Tobias Baudin - i dag förste vice ordförande i LO - flyttade in i en motsvarande våning i samma hus 2011 och året efter fick Kommunals ekonomichef Niklas Rengen en paradvåning i huset.

Nyligen sparkade vd:n i Kommunals underbolag Handelsbolaget Lyran - Raffaello Di Schiena - flyttade 2012 in i en paradvåning på Odenplan, sex rum och kök. Två år senare köpte han en villa för nio miljoner. I dag bor hans tidigare hustru i lägenheten.

Kommunals förste vice ordförande Per Holmström, andra vice ordförande Lenita Granlund samt tidigare kassör Anders Bergström, som avgick under torsdagen efter Aftonbladets avslöjande, har också blivit tilldelade lägenheter enligt samma modell.

Enligt Arbetaren fick också avtalssekreteraren Torbjörn Johansson och LO:s andre vice ordförande Ingela Edlund fick ett förstahandskontrakt via Kommunal.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag