Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S-toppen kallar Dan Eliasson till utfrågning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Dan Eliasson, generaldirektör på Försäkringskassan kallas av Tomas Eneroth.

S-toppen Tomas Eneroth har fått nog efter Expressens avslöjanden om Försäkringskassan.

Han kräver raka besked om hur myndigheten hanterar skattemedlen.

Han kallar därför generaldirektör Dan Eliasson och socialförsäkringsministern Ulf Kristersson (M) på en utfrågning.

I två veckor har Expressen avslöjat flera fall av jäv på Försäkringskassan.

√ Kommunikationschefen Jonas Lindgren, som anställde sin flickvän till en chefsposition, sade i veckan upp sig.

√ Säkerhetsstabens chef Torgny Collin har efterforskat läckor.

√ Chefer som opponerat sig mot generaldirektör Dan Eliasson, har köpts ut för miljoner.

√ På söndagen berättade Expressen att Försäkringskassan betalat 38,6 miljoner för PR-byrån Primes tjänster, trots att myndigheten har runt 45 anställda som arbetar med kommunikation.

√ Under söndagen berättade vi även att två Prime-konsulter är inhyrda och fysiskt sitter på Försäkringskassan och arbetar, något som ifrågasätts av Britta Leijon, ordförande i Fackförbundet ST.

Tomas Eneroth, S, riksdagsman och vice ordförande i socialförsäkringsutskottet har fått nog.

– Jag begär nu att både socialförsäkringsminister Ulf Kristersson men också Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson kallas till utskottet, med anledning av den kris man kan se inom Försäkringskassan, säger Tomas Eneroth.

Borde gå till stöd

Han anser att resurserna borde gå till stöd och rehabilitering för de 75 000 personer som är utförsäkrade.

– Nu verkar det snarare vara så att man är mer oroade över hur försäkringen och myndigheten uppfattas än att faktiskt ge stöd och hjälp till folk att komma tillbaka i jobb, säger Tomas Eneroth.

– Men det ligger väl i linje med en regering som också allmänt varit mer intresserad av hur politiken uppfattas än hur den faktiskt påverkar människor.

Tomas Eneroth ser allvarligt på mängden skattepengar som går till att betala avgångsvederlag till oönskade chefer och miljonerna för att anlita PR-konsulter. Därför vill han att den moderata ministern Ulf Kristersson och generaldirektör Dan Eliasson kommer och informerar utskottet.

– Både om hur man hanterar medlen men inte minst den allvarliga frågan om efterforskning av källor som naturligtvis är helt oacceptabelt, säger Tomas Eneroth.

Välkomnas av Eliasson

Vad tycker du om att Försäkringskassan sedan 2012 betalat 38,6 miljoner kronor för att anlita PR-konsulter?

– Jag tycker det är anmärkningsvärt eftersom huvuduppgiften måste vara att hjälpa människor tillbaka in i arbete, att ge stöd och rehabilitering och fatta rätt beslut. Inte att lägga tid och kraft på hur myndigheten eller sjukförsäkringen uppfattas.

Dan Eliasson svarar så här på kritiken via ett mejl som förmedlas via presschef Helena Esscher:

– Om riksdagen bjuder in till möte för en redovisning och diskussion om det som förevarit, så välkomnar jag det. Då får vi tillfälle att redovisa hur vi faktiskt har hanterat de aktuella händelserna.

Ulf Kristersson vill inte kommentera Eneroths kritik. Inte heller vill han kommentera avslöjandena eftersom det är en myndighetsfråga. Det meddelar ministerns pressekreterare Erik Magni.

– Vi förutsätter att myndigheten och generaldirektören arbetar så hårt de kan för att lösa det som skett, säger Magni.

Rent formellt kan ministern bjudas in, inte kallas, till socialförsäkringsutskottet, menar Magni. Om det sker kommer ministern närvara för att besvara frågor. På frågan om minister anser att kostnaderna för PR-konsulter är rimliga svarar Erik Magni:

– Vi förutsätter att Försäkringskassan hanterar de resurser de har på effektivast möjliga sätt. Om kostnaderna är rimliga eller inte är inte vår sak att bedöma.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.