Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S-toppen i Södertälje: Pratar aldrig om klaner

Boel Godner: "Vill inte beskriva en släktbaserad kriminalitet".
Boel Godner, S, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje.
Foto: Pontus Lundahl/TT / Pontus Lundahl/TT
Arkivbild.
Foto: HENRIK JANSSON

Polisen listar 36 grupperingar i sin rapport om kriminella släktbaserade nätverk i Sverige – och Södertäljenätverket pekas ut som den med störst inflytande.

Men kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) vill inte prata om ”klaner och släkter”.

– Jag pratar aldrig om sådant, jag gör inte skillnad på folk och folk, jag vägrar göra det, och prata om liksom klaner och släkter och så där, utan det är grovt kriminella människor som valt att leva i parallella system, säger hon i Ekots lördagsintervju.

I Ekots lördagsintervju för två veckor sedan sa den biträdande rikspolischefen Mats Löfving att det finns runt 40 släktbaserade kriminella nätverk i landet. 

I en hemlig polisrapport avslöjar Expressen 36 olika grupperingar, där Södertäljenätverket beskrivs som den med allra störst inflytande i samhället.

Men kommunalrådet Boel Godner (S) i Södertälje vill inte prata om släktbaserad kriminalitet.

– Jag tänker att jag vill inte beskriva en släktbetonad kriminalitet, utan det är en grov organiserad brottslighet som finns i Södertälje, och det kan vara lite alla möjliga personer i den, drygt 100 personer, säger hon i dagens avsnitt av lördagsintervjun och fortsätter senare:

– Det får stå för polisen i så fall. Vi gör inte skillnad på folk och folk från kommunens sida.

Mats Löfving har dock pekat ut Södertälje som ett föredöme när det kommer till att bekämpa brottsligheten. 

”Äntligen har det blivit en nationell fråga”

Godner beskriver hur brottsligheten i kommunen till stor del består av välfärdsbrott, som fusk med läkarintyg, och handel med arbetstillstånd och svartkontrakt. Hon menar att många problem beror på att Södertälje tagit emot fler nyanlända än andra på grund av Ebolagen, och som utnyttjas av kriminella.

I polisrapporten beskrivs ett parallellt samhälle, där nätverket agerar bland annat bank, sjukhus, försäkringsbolag och bostadsförmedlare. 

I Ekots lördagsintervju får Godner frågan om kriminaliteten påverkas av att många i Södertälje har utländsk bakgrund, och att en tredjedel är assyrier eller syrianer.

– En tredjedel av vår befolkning är assyrier, syrianer, kaldéer, en folkgrupp som hållit ihop i tusentals år, och det är helt unikt att det är så många som bor på en enskild plats. Det som varit svårt under kriget i Irak och Syrien är att så väldigt många kom på samma gång till Södertälje, när Sverige beviljade permanent uppehållstillstånd. Så att det blev enormt segregerat och trångbott.

Hon menar att fokus på den organiserade brottsligheten i Sverige kommit för sent.

– Grov organiserad brottslighet i Södertälje är definitivt ett stort problem och har varit i många år och vi har varit helt transparenta med vad vi gör, vad som händer i Södertälje, och äntligen kan man säga, har det blivit en nationell fråga av det.

Biträdande rikspolischef Mats Löfving om klanuttalandet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.