Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S-toppen i botten – inte talat en minut

SD får 24 procent i SVT/Novus senaste mätning.
Lars Beckman, M, har stått i talarstolen längst av alla ledamöter i år – 388 minuter.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
S partisekreterare Lena Rådström Baastad tillsammans med statsminister Stefan Löfven.
Foto: FILIP ERLIND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nästan hälften av riksdagsledamöterna har stått i talarstolen i mindre än en timme det senaste året. 

Det framgår av SVT:s kartläggning som visar att S partisekreterare Lena Rådström Baastad inte talat en minut i plenisalen sedan regeringsbildningen. 

SVT har granskat hur många minuter som Sveriges riksdagsledamöter har stått i talarstolen i plenisalen, och alltså begärt ordet under riksdagsdebatterna som hålls flera gånger i veckan. 

Kanalen har räknat på antalet minuter sedan valet, och kartläggningen visar att knappt hälften av ledamöterna inte når upp till en timme i totaltalartid. Men spannet i undersökningen är stort – och vissa har talat långt mer än en timme. 

I toppen på listan finns M-profilen Lars Beckman som sedan riksdagen öppnades efter valet förra året kommit upp i 388 minuter – det vill säga 6,5 timmar. 

Toppen och botten på listan

Listan gäller ledamöterna i riksdagen exklusive ministrarna. 


1. Lars Beckman, Moderaterna

2. Jens Holm, Vänsterpartiet

3. Maria Gardfjell, Miljöpartiet


På delad sistaplats: 

Marta Obminska, Moderaterna

Jennie Åfeldt, Sverigedemokraterna

Lena Rådström Baastad, Socialdemokraterna


Källa: SVT

Tätt efter honom finns V-ledamoten Jens Holm med sina 353 minuter, och på tredjeplats finns MP-ledamoten Maria Gardfjell med 242. 

I andra änden av listan hittar man flera S-ledamöter – bland annat gruppledare Annelie Karlsson med åtta minuter och tidigare ministern Helene Hellmark Knutsson med en minut. 

S partisekreterare Lena Rådström Baastad har inte stått i talarstolen en minut på ett år.
Foto: Stina Stjernkvis/TT / TT NYHETSBYRÅN / Hossein Salmanzadeh

”Inte varit aktiv”

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad är en av tre som inte har gått upp i talarstolen en enda gång på ett år. 

– Nej, jag har inte varit aktiv i den politiska riksdagsdebatten, dels utifrån att jag inte jobbar aktivt i något utav utskotten, dels är det en uppgörelse vi har inom partiet, säger Baastad till SVT. 

På SVT:s fråga om hon då ska ta upp en riksdagsplats samtidigt som hon är partisekreterare svarar hon:   

– Nu är det här en överenskommelse vi har inom vårt parti att jag både finns i riksdagsgruppen och att jag finns som partisekreterare och sedan handlar det naturligtvis om att väga dessa båda uppdragen.

Hör Expressens Viktor Barth-Kron om partiledarskapet i Socialdemokraterna:

Viktor Barth-Kron förklarar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.