S-toppen efter utspelet: Hoppas det sprider sig

Invandringsfrågan splittrar Socialdemokraterna.
Lars Stjernkvist (S), kommunalråd i Norrköping.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Ytterligare en kommun, Bengtsfors, larmar nu om att de går på knäna till följd av att de tagit emot för många nyanlända. 

Lars Stjernkvist (S), kommunalråd i Norrköping, har full förståelse för utspelet – och hoppas nu att det sprider sig till riksplanet. 

Samtidigt säger kommunalrådet för en annan krisande kommun, Eskilstuna, att det inte ens räcker om regeringen skulle skjuta till dubbelt så mycket pengar som planerat för att rädda kommunen. 

– Skulle vi få 50 miljoner skulle underskottet visserligen halveras, men vi har inte lagt en enda krona på välfärden i övrigt då, säger Jimmy Jansson (S). 

Bengtsfors kommun meddelande på tisdagen att de inte vill ta emot fler nyanlända, eftersom de – enligt kommunalrådet Stig Bertilsson (M) – redan har tagit emot en ”för stor andel”.

Lars Stjernkvist (S), kommunalråd i Norrköping, var fram till 2015 regeringens flyktingsamordnare. Han säger att han känner igen argumentationen och att han håller med honom i grunden. 

– Trots lagändringar har jag full förståelse för att Bengtsfors vill göra mer för att åstadkomma ett mer rättvist mottagande, säger han. 

Kommunen vill inte ta emot fler nyanlända – hör kommunalrådet Stig Bertilsson i Expressen TV.

Hoppas att det sprider sig till riksplanet

Han säger att det är i kommunerna som inte vill hjälpa till som kritiken nu träffar – bland annat hos Stig Bertilssons partivänner i Vellinge kommun, som likt Bengtsfors också är M-styrd. 

– Moderaterna har hela tiden motsatt sig ökad statlig styrning. Så det är klart, ska vi hjälpa Bengtsfors måste partivännerna i Vellinge byta inställning. För ska vi lösa det här måste alla hjälpas åt. Och det är det som blir så absurt: Sverige har åtagit sig att ta emot människor. Man kan tycka vad man vill om det, men har man som nation bestämt det kan man inte säga att man som kommun ska stå vid sidan om. 

Han ser nu på utspelet från Bengtsfors som en möjlig öppning.

– När politiker som Stig Bertilsson uppmanar alla att förstå behovet av en solidarisk fördelning, då hoppas jag att den samstämmighet som jag tycker finns bland väldigt många kommunpolitiker också sprider sig till riksplanet.

S kommunalrådet: ”Sverige måste få ett mindre mottagande”

Jimmy Jansson (S) är kommunalråd i Eskilstuna och har vid flera tillfällen larmat om att kommunen går på knäna till följd av andelen nyanlända som placerats och bosatt sig just i Eskilstuna. Han säger att han tror att vi kommer att få se fler utspel likt det från Bengtsfors framöver som ett slags rop på hjälp och av ren frustration. 

– Det handlar om ett missnöje med styrningen av Sveriges migrationspolitik. I Eskilstuna har vi till exempel nyligen beslutat att man inte längre får hyra i allmännyttan om man har etableringsersättning eller försörjningsstöd. Fler kommuner kommer att börja göra sådana saker. 

Jimmy Jansson (S), kommunalråd i Eskilstuna.
Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

I Eskilstuna ser de nu över försörjningsstödet för att kunna strama åt det så mycket som möjligt. 

– Vi har varje år ungefär 1 000 personer som flyttar till Eskilstuna utan någon som helst koppling till arbetsmarknad eller bostadsmarknad. Rakt in bara. Dessutom kommer beslutet om anhöriginvandring göra att det blir ännu fler. Och då har vi noll tomma lägenheter och knökfullt i skolorna nu. Vi bygger bostäder och skolor som aldrig förr men det räcker liksom inte. 

Klarar sig inte ens med dubblat stöd

En fjärdedel av landets kommuner går minus, enligt Sveriges kommuner och landsting (SKL).

Anders Knape, ordförande för SKL, menar att även om regeringen skulle fördubbla den föreslagna resurstillökningen till kommunerna så skulle det ändå inte räcka. Är det din bedömning också? 

– Ja. Det pratas om fem miljarder till kommunala sektorn. För Eskilstuna innebär det ungefär 50 miljoner, medan underskottet totalt är på 125 miljoner. Skulle vi få 50 skulle underskottet visserligen halveras, men vi har inte lagt en enda krona på välfärden i övrigt då. Så här ser det ut i många kommuner. Eskilstuna är inte unikt. 

Jimmy Jansson menar att det är vikigt att staten nu tar fram en mer fungerande migrationspolitik och att hans parti – Socialdemokraterna – tar täten.

– Man behöver ta ett helhetsgrepp nu: Hur många personer klarar Sverige att ta emot under en tidsperiod? Asylrätten ska man stå upp för, men man kan göra mycket inom systemet för att se till att Sverige får ett mindre mottagande för kanske en tioårsperiod framöver.

Hur bråttom är det? 

– Det borde ha skett i går. Eller för tre år sedan. Det är frustrerande att som kommunal företrädare se partikamrater på riksnivå säga att ”vi ska lösa det här”, samtidigt som det inte finns några offensiva jämlikhetssatsningar i Januariavtalet. Värnskatten kanske är bra för mig, men inte för den som kommer som asylsökande. Även om vi gör saker som förbättrar Sverige i ett perspektiv på två, tre eller fem år så kommer vi att tappa personer på vägen. 

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) säger att utspelet från Bengtsfors ligger i linje med regeringens och att han gör ungefär samma bedömning som SKL – att det behövs nära det dubbla – för att stötta upp kommunerna ekonomiskt. 

– De kommuner som tagit störst ansvar ska inte ta emot fler och talet för Bengtsfors var noll för 2018 och noll för 2019. Det är mot bakgrund av att vi nu har, och ska fortsätta ha, en restriktiv migrationspolitik som gör att vi klarar detta. Parallellt med det måste vi ha en rättvis fördelning mellan kommunerna, där alla måste ta sitt ansvar. Och glesbygdskommuner som Bengtsfors, Filipstad, Norberg, Lessebo – det finns jättemånga – har tagit ett väldigt stort ansvar. Nu måste de faktiskt få möjlighet att fokusera på att klara integrationen och välfärden. 

Expressens politiska expert Jenny Madestam om Bengtsfors utspel.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.