Abdo Goriya greps i närheten av sin bostad i måndags morse och häktades under torsdagen Foto: Magnus Jönsson
Abdo Goriya greps i närheten av sin bostad i måndags morse och häktades under torsdagen Foto: Magnus Jönsson

S-toppen avslöjas av hemliga inspelningar

Publicerad
Uppdaterad
Säpo avlyssnade socialdemokraten Abdo Goriya, 53, som häktats misstänkt för kidnappningsförberedelser.
"För jävligt att man inte kan uppfostra sina barn som man vill", säger S-politikern i telefon till den utvisade diplomaten, enligt TV4 Nyheterna Stockholm.
S-politikern Abdo Goriya planerade att hjälpa till att kidnappa dottern till Syriens chargé d'affaires i Stockholm, enligt polisens misstankar. Diplomaten var missnöjd med dotterns val av pojkvän och då kopplades S-politikern in för att medla i konflikten.
Men Säpo avlyssnade telefonsamtalen mellan Abdo Goriya och diplomaten. De hemliga ljudupptagningarna användes i går som bevisning mot S-politikern då han häktades i Stockholms tingsrätt för stämpling till människorov.

Erbjöd sig skaffa fram bil

Enligt hemliga utskrifter som TV4 Nyheterna Stockholm tagit del framgår det att Abdo Goriya berättar för diplomaten att det är ”för jävligt att man inte kan uppfostra sina barn som man vill”.
Abdo Goriya ska sedan ha erbjudit sig att skaffa fram bil och förare åt diplomaten. När diplomatens dotter förts till Syrien skulle ”släkten ta henne i örat och hitta en lämplig person åt henne”, enligt dokumentet.
I ett annat samtal som Säpo avlyssnat ska diplomaten ha berättat för Abdo Goriya att han misshandlat sin dotter i fem till sex dagar och att hon har förbrukat hans heder.
Diplomatens dotter är fortfarande kvar i Sverige och hon har polisbeskydd, enligt TV4 Nyheterna Stockholm. Hennes far har tvingats lämna landet.

Fortsätter neka

Abdo Goriya greps i närheten av sin bostad i måndags morse och häktades under torsdagen, på sannolika skäl misstänkt för stämpling till människorov. Han fortsätter att neka till alla brottsmisstankar som riktas mot honom.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag