S-toppen avgår
efter makt-sms

Publicerad

En toppolitiker inom Socialdemokraterna lämnar sina politiska uppdrag med omedelbar verkan efter Expressens avslöjande på söndagen.

I ett sms till Expressen skriver politikern:

"Jag har i dag valt att lämna in min avsägelse av samtliga politiska uppdrag."

Nu tvingas S plocka ner och byta ut sina valaffischer med politikern.

Politikern, som fram till i dag haft flera tunga uppdrag för Socialdemokraterna på både kommunal och regional nivå, är en känd profil i partiet.

Men efter Expressens avslöjande om att han skickat sms efter sms till en ung M-politiker i hemkommunen - i vilka han bland annat lovat henne "en strålande karriär som forskare om du bara är vän med partiet" - tvingas nu mannen bort.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin kommenterade sent på lördagskvällen Expressens uppgifter:

Skriver i sms

"En person som beter sig på det här viset gentemot en ung kvinna kan inte företräda Socialdemokraterna. Jag förutsätter att partidistriktet agerar omedelbart."

Toppolitikern skriver på söndagsförmiddagen i ett sms till Expressen:

"Även om min avsikt med dessa sms varit skämtsamma har de uppfattats på annat sätt. Därför är de oacceptabla och jag väljer att ta konsekvenserna av detta."

Vid lunchtid på söndagen höll Socialdemokraternas styrelse i den aktuella arbetarekommunen ett krismöte kring situationen.

– Vi jobbar vidare, vi ska vinna det här valet och vi har utsett den som ska överta rodret här, säger ordföranden i kommunen.

Vad säger ni om det som har hänt och att han nu avgår?

– Det är han som har tagit ställning och något ytterligare kommenterar vi inte. Vi är ett parti och jobbar med vad det är för politik vi ska föra.

"Inte längre kandidat"

I ett mejl efter mötet förklarar ordföranden sedan hur han ser på händelsen:

"Jag fick kännedom om sms:en i går kväll, lördag. Det är helt oacceptabelt att uttrycka sig på det här viset. XX bad själv om att få bli entledigad från sina uppdrag, ett beslut som jag tycker är klokt".

Senare på söndagen kom beskedet att man nu kommer att byta ut valaffischerna med toppolitikerns ansikte.

– Gällande affischer kommer vi att byta ut de affischer där han är med då han inte längre är en kandidat, säger ordföranden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag