Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S-toppen anklagas för olämpligt beteende

S-politikern Niklas Nordström.
I torsdags meddelade Niklas Nordström att han lämnar sina uppdrag med omedelbar verkan.
Foto: Patrik C Österberg/IBL
När den tidigare S-partiledaren Mona Sahlin avgick 2011 nämndes Niklas Nordström som en av flera tänkbara efterträdare.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT NYHETSBYRÅN

Den avhoppade S-toppen och kommunalrådet i Luleå, Niklas Nordström, 51, anklagas för ”olämpligt beteende” mot en kvinna i beroendeställning.

Redan för tre veckor sedan informerades tjänstemän i kommunen om att han påstods ha betett sig olämpligt – och partiledningen fick veta i onsdags, ett dygn innan han avgick, kan Expressen avslöja.

– Det är oerhört allvarligt, säger Anders Öberg, ordförande för Socialdemokraterna i Luleå.

Niklas Nordström har en lång karriär som framträdande politiker inom Socialdemokraterna och utsågs till kommunalråd i Luleå för fem år sedan. Han har också varit SSU-förbundsordförande.

I torsdags meddelade Niklas Nordström att han lämnar sina uppdrag med omedelbar verkan. Den officiella förklaringen var då att han drabbats av ”akut stress”.

Den senaste tiden har det stormat rejält kring kommundirektören Mikael Lekfalk som fick sparken efter att ha köpt in en personlig mentor till sig själv för 570 000 kronor, och i samband med detta har kritik också riktats mot Niklas Nordström.

Men Expressen kan i dag avslöja att det finns andra omständigheter som kan ha haft betydelse när Nordström valde att lämna sina uppdrag.

För tre veckor sedan upprättades nämligen en sekretessbelagd minnesanteckning om kommunalrådet hos Luleå kommun.

En kvinna, anställd i ett kommunalt bolag, hörde då av sig till en tjänsteman och vittnade om vad hon anser ett olämpligt beteende från Niklas Nordströms sida.

Enligt vad Expressen erfar anklagas kommunalrådet för att på olika sätt ha utnyttjat sin ställning gentemot kvinnan. Det ska ha pågått under en längre tid. Någon formell anmälan har inte upprättats och det har inte heller gjorts någon polisanmälan, men saken hanteras nu av Luleå kommun, enligt Anders Öberg, ordförande för Socialdemokraterna i Luleå. 

S-ordföranden: ”Bekräftelse under fredagen”

– Jag hörde detta först som ett rykte, och sedan fick vi en bekräftelse under fredagen. Detta hanteras nu av Luleå kommun eftersom Niklas inte längre är förtroendevald. Han har avsagt sig alla uppdrag, säger Anders Öberg.

Anders Öberg har inte själv talat med Niklas Nordström om anklagelserna.

– Nej, så jag vet inte hur han ställer sig till dem.

Men enligt Anders Öberg är anklagelserna allvarliga.

– Det är oerhört allvarligt. Alla såna här anklagelser måste alltid utredas.

Borde det utredas av polisen?

– Det kan jag inte bedöma. Det är upp till Luleå kommun och den som framfört detta om det upplevda olämpliga beteendet. Men givetvis ska allting utredas.

Enligt uppgifter till Expressen fick Socialdemokraternas partiledning information om anklagelserna i onsdags – ett dygn innan Niklas Nordström meddelade sin avgång som kommunalråd.

Detta bekräftas också av pressekreteraren Martin Rynoson vid Socialdemokraternas partihögkvarter på Sveavägen 68 i Stockholm.

I ett mejl till Expressen skriver han: 

”Vi i presstjänsten har inte haft någon kontakt med Niklas Nordström under den här perioden. Skälen till hans avgång har kommunicerats ut av Socialdemokraterna i Luleå. Mindre än ett dygn innan hans avgång fick vi höra att det fanns en historia om olämpligt beteende från Nordströms sida, men vi vet inga detaljer om det.”

Stadshuset i Luleå, Niklas Nordströms arbetsplats fram till i torsdags.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Partiledningen vidtog inga åtgärder

På frågan om det vidtagits några åtgärder med anledning av detta blir svaret:

”Eftersom vi tidigt under torsdagen fick beskedet att Nordström skulle avgå som kommunalråd, och lämna samtliga övriga förtroendeuppdrag, vidtogs heller inga särskilda åtgärder från partistyrelsekansliets sida.”

Martin Rynoson hänvisar övriga frågor till Socialdemokraterna i Luleå. 

Expressen har också varit i kontakt med personalchefen vid Luleå kommun, Birgitta Nilsson, som bekräftar att hon också hört anklagelser om olämpligt beteende från Niklas Nordströms sida, men hon hävdar samtidigt att Luleå kommun inte utreder detta för närvarande.

– Niklas Nordström var förtroendevald, han är inte anställd av kommunen. Men det är jättetråkigt att det sprids rykten, säger hon.

Niklas Nordström ville som SSU-ordförande på 90-talet ta fajten med Moderaternas ungdomsförbund.
Foto: LEIF R JANSSON/TT NYHETSBYRÅN

Nordström ledde SSU i fyra år under 90-talet

Niklas Nordström har haft en lång politisk karriär inom Socialdemokraterna med åtskilliga tunga uppdrag.

Redan 1995 utsågs han till ordförande för Socialdemokraternas ungdomsförbund, och mellan åren 2003 och 2005 var han oppositionsråd i Nacka kommun. 

Niklas Nordström har också ingått i eller varit utredare för flera statliga utredningar och delegationer.

När den tidigare S-partiledaren Mona Sahlin avgick 2011 nämndes Niklas Nordström som en av flera tänkbara efterträdare.

Expressen har under lördagen sökt Niklas Nordström, men utan resultat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.