Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S-topparnas utspel: Vill styra med Centern

Centerns partiledare Annie Lööf nobbar Socialdemokraternas invit till regeringssamarbete.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det är på Expressens debattsida som partisekreterare Lena Rådström Baastad gör sitt utspel om ett samarbete med Centerpartiet.
Foto: SVEN LINDWALL

De har en lång gemensam historia där de arbetat politiskt tillsammans.

Nu bjuder Socialdemokraterna in C till ännu ett samarbete – genom en tydlig invit från S-topparna Mikael Damberg och Lena Rådström Baastad.

Men Annie Lööf nobbar Socialdemokraternas förslag.

"(S) är välkomna att stödja en alliansregering för att ta ansvar för landet", skriver hon på Twitter.

Det kommande riksdagsvalet kan bli en mardröm för de traditionella politiska blocken. Båda två stöds av omkring 40 procent av väljarna, vilket innebär att inget av dem får egen majoritet.

Näringsminister Mikael Damberg och partisekreterare Lena Rådström Baastad skickar en tydlig inbjudan i en debattartikel i Expressen i dag:

”Vi uppskattar Centern som konstruktiv och ansvarstagande kraft i svensk politik”, skriver S-topparna där de också skriver att ”blocköverskridande alternativ måste kunna prövas”

De fortsätter sedan med att hylla C och hänvisa till en rad tidigare samarbeten mellan de två partierna.

– Det är inte helt omöjligt att det till slut kan bli någon typ av samarbete. Den typen av samarbete kan vara på många olika sätt, det skulle kunna var någon typ av koalition men också att man kommer överens om att släppa fram en regering, säger Niklas Bolin, statsvetare vid Mittuniversitetet.

Han tror att de två partiernas gemensamma historia kan få betydelse:

– Man ska inte underskatta det. Det är klart att det är ny partiledning nu och andra personer i ledning i båda partierna, men det finns många kvar som var med på den tiden och partiers kulturer hänger med över tid. Det här är två folkrörelsepartier så det finns vissa gemensamma nämnare och man har haft samarbeten som funkat.

Annie Lööf säger nej till S

Men Annie Lööf nobbar förslaget från Socialdemokraterna.

På Twitter skriver hon att S i stället är välkomna att stödja en alliansregering:

https://twitter.com/annieloof/status/969463811018289152

Hon avböjer att kommentera ytterligare. Även Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson twittrar avvisande om Socialdemokraternas invit: ”Är det inte märkligt att (S) är så missnöjda med den regering man suttit i sedan 2014 att man nu öppet söker sig bort från detta samarbete?”, skriver han.

https://twitter.com/MicArtur/status/969480342741667841

LÄS MER: Debatt: Tillsammans med C vill vi ta ansvar för Sverige


Näringsminister Mikael Damberg och partisekreterare Lena Rådström Baastad bjuder in till samarbete med Centerpartiet i en debattartikel i Expressen.
Foto: JOHAN JEPPSSON

”Vi fick inte betalt för det”

Tidigare socialdemokratiske försvarsministern och talmannen Thage G Peterson har goda erfarenheter från åren när statsminister Göran Persson samarbetade med C-ledaren Olof Johansson i mitten på 1990-talet.

– Det knöts personliga relationer och det tror jag är oerhört viktigt i politiken. Att man litar på varandra. Försvarsuppgörelsen nådde jag med Olof Johansson när jag själv satt i regeringen. Vi behövde inte skriva avtal, vi tog varandra i hand och sa att vi var överens, säger han.

1997: Olof Johansson (C) och Göran Persson (S) tar en fika.
Foto: LEIF ENGBERG / DN

Men centerpartister som var med på den tiden har inte lika positiva minnen.

– Samarbetet var viktigt för att stabilisera ekonomin och de neddragningar som var nödvändiga att göra, det handlade väldigt mycket om den ekonomiska politiken. Men Centerpartiet fick ju en otydligare profil och stödet i opinionen försvagades under den perioden, säger Marie Wilén, tidigare riksdagsledamot och i dag kommunalråd för C i Heby kommun.

– Det var en period då vi hade ekonomiska problem och var tvungna att spara och det var i de sammanhangen som S behövde hjälp. Men vi fick inte betalt för det, det är svårt att jobba ihop med ett så stort parti för man blir mer eller mindre marginaliserade och tappar i opinionen, säger Lennart Brunander, tidigare riksdagsledamot för C.

Skulle du rekommendera C att samarbeta med S i dag?

– Nej det tror jag inte. Det är så stora överväganden i så fall, det finns andra stora frågor som är bekymmer i det fallet, svarar Lennart Brunander som inte kände till utspelet från S när han svarade på frågan då inviten först blev känt under fredagen. 

”Det är min dröm”

S-toppen Thage G Peterson, som inte heller han kände till utspelet, är av helt annan åsikt och anser att det bästa för Sverige vore om S och C nådde fram till en gemensam politik.

– Det är min dröm. Det var stabilt och tryggt tidigare. Sveriges folk i dag behöver trygghet. Jag reser fortfarande runt i landet och föreläser. Ofta vill man att jag ska ta upp oron som finns, man söker tryggheten i dag och en del av osäkerheten skulle försvinna om det fanns en stabil regering som kunde styra, säger han.

EU- och handelsminister Ann Linde.
Foto: SVEN LINDWALL

EU- och handelsminister Ann Linde, S, är också hon för ett samarbete mellan S och C.

– Vi måste tänka mer blocköverskridande, det kommer bli en väldigt körig period efter valet som det ser ut nu och det verkar inte vara stora förändringar i valmanskåren och då måste vi hitta lösningar som är över blockgränserna. Jag tycker det är alldeles utmärkt att sticka ut handen till Centerpartiet som är ett mycket konstruktivt parti.

Om chanserna att få Lööf att ändra sig säger hon:

– Det är inget fel att upprepa att vi tycker blocköverskridande är lösningen på olika sätt. 

Hade du velat se att inbjudan också gick till Liberalerna? 

– Man ska inte stänga dörrar åt vare sig C eller L.

Också Liberalerna säger nej 

Liberalernas partiledare Jan Björklund anser att debattartikeln är ett desperat drag från S. 

– Socialdemokraterna är desperata. De inser att de är på väg att förlora valet och att det här skulle vara ett sätt att försöka säkra majoritet. Dessutom är det otroligt förödmjukande för Miljöpartiet, de jobbar ju ihop i dag men plötsligt verkar MP helt ointressant.

Är du orolig för att Annie Lööf känner sig lockad? 

– Jag uppfattar att vi är eniga i alliansen och att det är en alliansregering vi ska ha i Sverige.

Björklund viftar bort Lindes invit till Liberalerna. 

 – För Liberalernas del är det inte aktuellt. Vi tycker att Sverige behöver en alliansregering. Stefan Löfven och den rödgröna regeringen ska bort från regeringsmakten i valet i höst. 

Oavsett valresultat? 

– Det förutsätter att vi vinner så klart, säger Björklund.

Miljöpartiets språkrör duckar att kommentera S-inviten utan hänvisar till partisekreterare Amanda Lind, MP, som skriver i en kommentar: 

"Vi håller med om att det behövs mer samarbete i svensk politik. Vi styr själva tillsammans med både blå och röda partier i många kommuner och regioner runtom i landet. För vår del handlar det om att få igenom så mycket grön politik som möjligt och fortsätta driva omställningen till ett mer modernt, solidariskt och hållbart samhälle".   


LÄS ÄVEN: K-G Bergström: Syftet med frieriet är att spräcka alliansen 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.