Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S-topparnas ord om djupa krisen i partiet

Partisekreterare Lena Rådström Baastad om Socialdemokraternas möte.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) på väg in till Socialdemokraterns partistyrelse i högkvarteret på Sveavägen i Stockholm.
Foto: KARIN WESSLEN/TT / TT NYHETSBYRÅN
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.
Foto: KARIN WESSLEN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksdagsledamoten Pia Nilsson (S).
Foto: KARIN WESSLEN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven försvann ut bakvägen från mötet.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraternas partistyrelse samlades på fredagen för att diskutera det som allt fler beskriver som en djup kris för partiet. 

Mötet skedde efter att intern kritik börjat framföras mot statsminister Stefan Löfven, något han hittills varit förskonad från. 

Stödet för honom är fortfarande starkt i partiet, men det talas nu åter om vem som ligger bäst till att ta över den dagen han slutar. 

– Det har skett en förändring, säger en S-källa.

Efter mötet försvann Löfven ut bakvägen utan att ge några kommentarer, men partiet har nu antagit en ny strategi som innebär att man ska prioritera välfärden mer i kommande budgetförhandlingar. 

– Nu kommer vi ta fajten, säger partisekreteraren Lena Rådström Baastad.

En efter en kom S-topparna till Socialdemokraternas partihögkvarter på Sveavägen 68 och möttes där av frågor från journalister på plats om partiets kraftigt vikande opinionsstöd. 

Det är situation som den nuvarande ledningen i partiet i princip varit förskonade från sedan Håkan Juholts tid. Men faktum är att partiet nu ligger lägre i opinionen än man gjorde då, enligt många mätningar.  

Enligt den senaste från Aftonbladet/Demoskop ligger S nu på historiskt låga 22,2 procent och är därmed klart mindre än SD, som är uppe på 24 procent – ett tronskifte som svider rejält inom S. 

Och enligt en Sifo-mätning som Expressen låtit göra är det socialdemokratins bas, LO-medlemmarna, som i stor uträckning överger partiet och lockas till Jimmie Åkesson och hans parti. 

Det pratas nu om Stefans ledarskap och vilka som ligger bäst till att ta över efter honom.

Löfven försvann ut bakvägen

Mötet med partistyrelsen var slut strax innan klockan 15 på fredagen, men statsminister Stefan Löfven försvann ut bakvägen utan att ge några kommentarer om läget för partiet. 

Flera andra beskrev dock läget som bekymmersamt för partiet.

- Det är klart att det är ett allvarligt läge, sa LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson tidigare under dagen. 

Bland de som kom för att delta på partistyrelsens möte, där en ny ”mellanvalsstrategi” stod på dagordningen, pekade flera på gängkriminaliteten, med skjutningarna och sprängningarna, som huvudsaklig förklaring till partiets fallande stöd. 

– När det skjuts och sprängs på gator och torg så är det naturligt att det är de som sitter vid regeringsmakten som märker av det i opinionen, säger finansminister Magdalena Andersson (S), och pekar på att regeringen nu gör allt för att vända utvecklingen. 

Energiminister Anders Ygeman, som pekas ut som en av favoriterna att ta över efter Löfven den dagen han slutar, är inne på samma linje. Men han säger också att partiet nu måste bli tydligare med vad man vill med landet. 

– Vi behöver visa hur vi vill föra landet framåt. Nu har det varit mycket fokus på skjutningar och våld. Vi måste prata om hur vi ska få ihop Sverige och hur vi ska förbättra välfärden för människor, säger han.

Hör justitieministern Morgan Johansson om toppmötet inom Socialdemokraterna på fredagen.
Finansminister Magdalena Andersson (S).
Foto: KARIN WESSLEN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S).
Foto: KARIN WESSLEN/TT / TT NYHETSBYRÅN

S-källa: ”Det pratas om Stefans ledarskap ”

För första gången sedan Stefan Löfven tog över som partiledare 2012 börjar nu kritiska röster också höjas mot honom och övriga ledningen ute i landet. 

– Det har skett en förändring efter sommaren och det pratas nu om Stefans ledarskap och vilka som ligger bäst till att ta över efter honom. Så det har hänt något, säger en S-företrädare till Expressen.

Att Stefan Löfven skulle avsättas bedöms samtidigt som helt uteslutet av de Expressen pratat med i partiet. Förtroendet för honom är alltjämt mycket starkt i partiet, och bilden av hur han tog över ett parti i djup kris efter Håkan Juholt och ledde dem till två valsegrar på raken har gett honom ett grundmurat stöd. 

Samtidigt pratas det åter om vilka som ligger bäst till att ta över den dagen han själv väljer att kliva åt sidan, och det i sig är ett tecken på att man börjat fundera på tiden efter Stefan Löfven, menar flera. 

– Det här är mer en fråga om att folk börjar fundera på om Stefan verkligen kommer sitta över nästa val, och det finns en del som talar för att han inte gör det, säger en, som menar att det vore klokt av Stefan Löfven att lämna över till någon annan innan nästa val. 

Kritiken mot ledningen spretar åt flera håll

Våren 2021 har partiet kongress, och om Stefan Löfven inte vill sitta över ännu ett val är det då han väntas kliva av. I så fall lär han tillkännage sin avgång om ungefär ett år, bedömer man internt. 

– Stefan har ett oerhört starkt stöd. Han har betytt otroligt mycket för vårt parti. Men det är klart att det kommer en dag när han ska lämna över, säger en.

När det gäller krav på avgångar är det snarare partisekreteraren Lena Rådström Baastad som nämns. Att partiet skulle behöva en partisekreterare som mer fungerar som en ställföreträdande partiledare när Löfven är bunden att försvara januariavtalet, är något flera pekar på. 

Kritiken mot ledningen i partiet är dock inte entydig, utan spreta åt olika håll beroende på var man står. En del pekar på att partiet måste bli tydligare när det gäller migrationen och att det inte finns en tillräckligt klar linje från partiet i dag. 

Andra, som i regel står mer till vänster, argumenterar i stället för att partiet måste föra en mycket mer offensiv välfärdspolitik och att kommuner och regioner måste få rejäla resurstillskott. 

Daniel Suhonen, som leder S-föreningen Reformisterna.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Daniel Suhonen: Behövs en ny inriktning

Dit hör Daniel Suhonen, som leder den snabbt växande S-föreningen Reformisterna. Här om dagen passerades 2500 medlemmar för föreningen. 

– Detta är en mycket stor kris. Djupet på förtroendeproblemet är stort och alla inser att givet rådande politik som förs av regeringen och givet januariavtalet så syns ingen vändning i sikte. Den politik som kommer gör ingen Socialdemokrat glad, säger Daniel Suhonen. 

Det som enligt honom behövs är en helt ny inriktning på den ekonomiska politiken där S-ledningen tar strid mot C och L för att skrota överskottsmålet så att rejäla satsningar kan göras på välfärden.

– Detta är en kris som briserar kring Socialdemokratins långvariga oförmåga att öka jämlikhet och säkra välfärden och tryggheten för arbetarklassen och medelklassen. Ändras inte färdriktningen på politiken talar ingenting för att opinionssiffrorna gör det heller, säger han.

Magdalena Andersson, som nyligen öppnade för att överge just överskottsmålet, säger att satsningar på välfärden är helt i linje med januariavtalet.

– Det är ingen hemlighet att vi socialdemokrater prioriterar välfärden. Det ligger i vårt DNA och det har vi gjort i januariavtalet. Men det är klart: hade vi fått bestämma själva och haft egen majoritet så hade vi inte lagt 6 miljarder på att avskaffa värnskatten utan hellre lagt de pengarna på våra barn i barnomsorgen och skolan och våra äldre, säger hon.

Ny strategi antagen 

På fredagens möte antogs den så kallade mellanvalsstrategin, och Lena Rådström Baastad säger att den innebär att partiet nu tydligare ska ta strid för välfärden. 

– Det här är en mellanvalsstrategi som visar på att nu kommer vi ta fajten om välfärden i varje fråga. Det är tufft på många ställen runtom i landet, säger hon, och pekar på att strategin också kommer återspeglas i kommande budgetförhandlingar med C och L.

– Nu handlar det om att i varje kommande förhandling prioritera välfärden. Det är vår första prioritet. Det är lätt att säga: Är inte alla överens om det? Men varför är det då alltid något annat som är viktigt?

66 procent tycker att Löfven hanterar frågor om gängvåld dåligt:

66 procent tycker att statsministern hanterar frågor om gängvåld dåligt.

Hör politikkrönikör Torbjörn Nilsson om Löfven:

Expressens politikkrönikör analyserar statsministerns uppgång – och fall

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.