Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tidigare S-topparnas kritik efter debatten: ”Litet parti”

Marita Ulvskog anser MP vara för litet för ministerposten.
Tidigare kulturminister Leif Pagrotsky anser att kulturdepartementet blivit för litet och svagt.
Foto: JACKELINE PEREZ / JACKELINE PEREZ EXPRESSEN
Marita Ulvskog menar att Miljöpartiet är för litet för att få ha kulturministerposten.
Foto: JENS L'ESTRADE
Kulturminister Amanda Lind har de senaste veckorna mötts av kraftig kritik från kulturbranschen och Expressens medarbetare Jonas Gardell har krävt hennes avgång.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND FREDERIK WENNERLUND

Miljöpartiet är för litet för den viktiga kulturministerposten – anser före detta kulturministern Marita Ulvskog (S). 

”Mycket vore vunnet om man inte överlät kulturen på ett litet parti”, skriver hon på Twitter. 

– Kulturpolitiken handlar i allra högsta grad om politikens kärnfrågor, säger Marita Ulvskog. 

Tidigare kulturministern Leif Pagrotsky (S) twittrar att kulturdepartementet blivit för litet och svagt.  

Nu ger sig två tidigare socialdemokratiska kulturministrar, Marita Ulvskog och Leif Pagrotsky, in i den inflammerade debatten om kulturpolitiken. 

Tycker inte att Miljöpartiet ska få ministerposten

”Mycket vore vunnet om man inte överlät kulturen på ett litet parti. Kulturpolitik är alldeles för viktigt för maktförhållanden/demokrati, utveckling, rättvisa för att inte tas på allvar. ( jävig, f d civil- och kulturminister )”, skriver Marita Ulvskog på Twitter under lördagsförmiddagen. 

https://twitter.com/maritaulvskog/status/1292023375523708931

Hur ser du på den senaste tidens debatt om kulturpolitiken under coronakrisen? 

– Jag vill inte sätta något betyg. Min tweet handlar egentligen om att kulturpolitik är en viktig del av allmänpolitiken och den bör därför behandlas på det sättet. Det ska inte vara något knipplande i kanten utan kulturpolitiken handlar i allra högsta grad om politikens kärnfrågor. Det är viktigt att man behandlar den med största allvar, säger Marita Ulvskog. 

Tidigare kulturministern Leif Pagrotsky twittrade också under lördagsförmiddagen: 

”Kulturdepartementet för litet och för svagt säger DN:s kulturchef. Instämmer! (jävig, fd utbildnings- och kulturminister)”. 

https://twitter.com/leifpagrotsky/status/1292015527800569856

Debatten kring kulturpolitiken under coronakrisen har på allvar blossat upp efter att Expressen Kulturs medarbetare, författaren och dramatikern Jonas Gardell, skrivit flera kritiska texter i Expressen och krävt kulturminister Amanda Linds (MP) avgång

Amanda Linds besked: Kommer inte avgå

Amanda Lind har svarat att hon inte kommer avgå, att ”min uppgift och mitt ansvar nu är än viktigare än någonsin”, och lovat att kulturbranschen ska få besked inom kommande veckor. 

Kritiken gäller vad som uppfattas som inkonsekventa restriktioner där exempelvis folksamlingar inne på en restaurang eller krog tillåts samla många människor – så länge som ingen står på en scen och uppträder i lokalen. Då tillåts bara 50 personer. 

Den gäller även uteblivna besked om när kulturevenemang på nytt kan tillåtas, då exempelvis scenkonst kräver lång framförhållning. 

Amanda Lind om kulturen under coronapandemin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.