Stefan Löfven och Carin Jämtin. Foto: Olle Sporrong
Stefan Löfven och Carin Jämtin.  Foto: Olle Sporrong

S-topparnas besked om vinster i välfärden

Publicerad

Socialdemokraterna och LO möttes på halva vägen.

Det blir ingen direkt vinstbegränsning i välfärden – däremot vill partiet se stora regleringar och kräver insyn och öppenhet hos välfärdsföretagen.

– Partiet har lyssnat på oss, säger Tobias Baudin, vice ordförande i LO, till Expressen.se.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven sa tidigare i veckan nej till ett vinsttak inom välfärden.

Det reagerade både det egna partiet och LO starkt på.

På fredagen samlades partistyrelsen för att ge besked i den tunga frågan hur vinster i välfärden ska hanteras.

Efteråt presenterade Socialdemokraterna flera förslag och åtgärderpå en mer effektiv användning av skattemedel, på att alla ska ha rätt att välja goda alternativ och att det ska bli större öppenhet i välfärdsföretagen.

Men något vinstförbud blev det inte.

– Det vore att göra det för enkelt för sig att föreslå ett vinstförbud, sa Stefan Löfven på presskonferensen.

LO – som drivit hårt för ett vinsttak inom välfärdssektorn – var ändå nöjd efteråt.

– Det här är ett tillräckligt förslag i den mening att de vill göra en kraftig förflyttning något som vi har velat. De har lyssnat på oss, säger Tobias Baudin, LO:s förste vice ordförande, till Expressen.se.

Men det blev inget vinsttak, hur ser ni på det?

– Vi fotsätter nu med vår välfärdsutredning och exakt var vi landar kan vi inte säga, men vi ska också titta på en rad åtgärder.

Men ni står fast vid ett vinsttak?

– Vi vill se en kraftig vinstbegränsning i vård, skola och omsorg. Men det som är positivt nu är att Socialdemokraterna har gjort den här förflyttningen, säger Tobias Baudin.

Fackförbundet Handels tycker att partistyrelsens förslag är bra – men vill ha mer.

– Vi har inget emot det förslaget, men vi tycker inte att det räcker. Vi vill ha ett vinsttak, säger pressekreterare Kristina Jogestrand till TT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag