Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S-topparna om oron för partiet: ”Alltid kris i Socialdemokraterna”

Socialdemokraternas är i kris och detta är vad som hänt.
Statsminister Stefan Löfven.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Thomas Bodström.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraternas ledning säger att partiets kris beror på gängvåldet.

Men S-veteranen och kommunalrådet Lars Stjernkvist pekar på andra orsaker. Det gör även tidigare justitieministern Thomas Bodström, som anser att intervjun i Agenda var det bästa Löfven någonsin sagt om kriminalpolitiken.

– Han pratade om de verkliga orsakerna i stället för att efterlikna Moderaternas och SD:s förenklade bild om höga straff.

Samtidigt vittnar S-toppar runtom i landet om en oro kring var partiet är på väg – och en oförmåga att driva en egen tydlig politik.

I fredags hade Socialdemokraternas partiledning möte på högkvarteret i Stockholm. Partiet fick historiskt låga 22,2 procent i den senaste mätningen från Aftonbladet/Demoskop – och fick se sig omsprungna av SD som landade på hela 24 procent.

– När det skjuts och sprängs på gator och torg så är det naturligt att det är de som sitter vid regeringsmakten som märker av det i opinionen, sa finansminister Magdalena Andersson i samband med mötet.

Lars Stjernkvist är en av partiets mest profilerade lokalpolitiker och är sedan 2010 kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Han tror inte att raset i opinionen enbart kan skyllas på gängvåldet:

– Det är nog andra saker som gnager i partier mer, och som bättre förklarar varför vi har det så kämpigt just nu.

Stjernkvist pekar dels på att den svenska politiska kulturen har förändrats.

– Tidigare har vi haft en förmåga och tradition att kraftsamla och inte partipolitisera frågor som anses vara av nationell betydelse. Dit hör kriminalitet och migration, som har blivit politiskt laddade frågor, säger S-toppen.

Tidigare justitieministern Thomas Bodström.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Verklighetsbeskrivningen – ”en farlig debatt”

Men det allvarligaste problemet menar Stjernkvist är spänningen mellan partiets politiker på kommun- respektive riksnivå, något han tror diskuterades på mötet.

– Jag tror att det är det just nu farligaste problemet för partiet. Om den stämningen förvärras kan det göra att vi får svårt att åstadkomma de resultat och den kraftsamling som vi behöver gällande brottslighet, migration och andra frågor som oroar väldigt många av oss ute i landet. Det handlar om välfärdens finansiering, neddragning i äldreomsorg och skola – som på sikt kommer göra det ännu svårare att komma åt de här akuta problemen.

Samtidigt pekar Lars Stjernkvist på oenigheten gällande verklighetsbeskrivningen, vilket han kallar ”en farlig debatt”.

– Den gemene sossen säger att vi satsar på välfärden, samtidigt som det sitter kommunpolitiker och funderar på rätt omfattande varsel. Om det sker i ett läge där vi ser att samhället har svårt att klara de allra mest centrala uppgifterna, som trygghet, då är skillnaden i verklighetsbeskrivning allvarlig.

Trots detta menar Lars Stjernqvist att stödet för Löfven fortfarande är förhållandevis starkt.

– Jag uppfattar inte att det är en stor blodtörst i partiet, att man letar syndabockar.

Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping.
Foto: Wikimedia

Hårda kritiken mot partisekreteraren

Förra veckan rapporterade SvD att samtal med ”ett tiotal centralt placerade källor” pekar på att Stefan Löfven sitter säkert. 

En av anledningarna ska vara att Socialdemokraterna vill undvika att hamna i samma uppslitande situation som uppstod både när Mona Sahlin och Håkan Juholt avsattes.

I stället riktas kritiska blickar mot partisekreteraren Lena Rådström Baastad.

– Det finns ett uppdämt behov av att göra något, men det handlar inte om partiordföranden utan i så fall partisekreteraren. Hon lyckas inte nå ut med vilken politik som är vår och vilken som är regeringens, sa en källa till SvD.

För Expressen berättar även en tung S-profil, som vill vara anonym, att Rådström Baastad inte klarar av sitt jobb – och att fokus på hur man ska vinna nästa val helt saknas.

Kritiken som framfördes i Svenska dagbladet har Rådström Baastad kommenterat.

– Det är väl klart att det ligger något i den kritiken. Jag måste bli bättre, våra statsråd måste bli bättre, och kliva fram mer och visa att vi vill något mer än januariavtalet, säger hon till SvD.

Kenneth Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Örebro.
Foto: Socialdemokraterna

”Väldigt allvarlig för socialdemokratin”

Kenneth Nilsson är kommunstyrelsens ordförande i Örebro. Han menar att krisen måste betraktas i perspektivet att Socialdemokraterna befinner sig mitt i en mandatperiod, och att tapp i opinionen då inte hör till ovanligheterna.

– Utvecklingen är inte anmärkningsvärd ur ett statsvetenskapligt perspektiv. Men den är väldigt allvarlig för socialdemokratin ur ett historiskt perspektiv. Det behövs en tung debatt om läget i Sverige och vilka åtgärder som är de rätta framåt, i ett besvärligt parlamentariskt läge.

Kenneth Nilsson är en av S-topparna som tydligt uttrycker stöd för Stefan Löfven.

– Det finns en person som har behövt ta bördan av att behövt göra kompromisserna. Låt oss konstatera att det fanns en vuxen person i rummet. Den personen har jag ett osvikligt förtroende för. Han gör det här för Sveriges skull.

Efter Löfvens intervju i Agenda lät sig dock kritiken inte vänta. Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin kallade tv-framträdandet ”katastrofalt”, och ”förbluffande uselt”.

Bodström: ”Det bästa Löfven har sagt om kriminalpolitiken”

Thomas Bodström, tidigare socialdemokratisk justitieminister, anser emellertid att intervjun om kriminalpolitiken, där statsministern kommenterade de bakomliggande orsakerna till gängvåldet – var en succé.

– Det bästa Löfven har sagt om kriminalpolitiken. Han pratade om de verkliga orsakerna i stället för att efterlikna Moderaternas och SD:s förenklade bild om höga straff, säger han och fortsätter:

– Det här var de verkliga orsakerna. Det handlar om dåliga skolor och dålig integration. För en gångs skull gick han verkligen till botten med det.

I Bodströms ögon har det, fram tills nu, varit för mycket fokus på problemlösningen som M och SD har – lösningar han kallar ”populistiska”. Han anser att partiets krissiffror i opinionen är mindre viktig, med tre år kvar till nästa val. Situationen blir desto mer allvarlig, anser han, om Stefan Löfven inte fortsätter på den väg som tydliggjordes i Agenda-intervjun.

– Det måste fattas politiska initiativ som är socialdemokratiska: minska ekonomiska klyftor, bättre integrationspolitik, och sänkta skatter för de som har det dåligt ställt.

”Det är alltid kris i Socialdemokraterna”

Patrik Nilsson från Robertsfors har nio års erfarenhet som ordförande i den S-ledda kommunstyrelsen.

Till skillnad från Bodström anser han att de låga opinionssiffrorna spelar roll, och därför anser han att fredagens möte var viktigt, om än upphaussat. Nilsson har fullt förtroende för Löfven, men anser – liksom Bodström – att partiet måste fokusera på att driva en tydlig politik.

– Jag förväntar mig att styrelsen blir tydlig med politiken man vill driva framgent, säger han.

Efter att Expressen avslutat intervjun med Thomas Bodström ringer han upp igen för att tillägga en sista sak.

– Det är alltid kris i Socialdemokraterna.

Expressen har sökt Socialdemokraterna.

Torbjörn Nilsson: Stefan Löfven är färdig nu – den här veckan sa vi adjö:

Expressens politikskribent Torbjörn Nilsson om Löfvens kris.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.