Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S-topparna kritiska mot flyktingpolitiken

S-KRITIKER. Kenneth Persson, kommualråd i Borlänge, Boel Godner, kommunalråd i Södertälje och Ilmar Reepalu, kommunalråd i Malmö.Foto: Mikael Hellsten/Dalarnas tidningar, Christian Örnberg, Nils Petter Nilsson

Det är inte bara det moderata kommunalrådet Bo Frank från Växjö som är kritisk till regeringens flyktingpolitik.

Nu larmar tre S-kommunalråd om allt större problem att ordna bostäder och skolplatser åt nyanlända flyktingar.

- Det är en extrem situation i Södertälje. Det kan stå 25 nya barn i en skola en måndag utan att man vet om det i förväg, säger Boel Godner, S-kommunalråd i Södertälje.

17 000 fick asyl förra året

2012 fick knappt 17 000 personer asyl i Sverige. I den gruppen ingår både kvotflyktingar, konventionsflyktingar, "skyddsbehövande" flyktingar och flyktingar med "synnerligen ömmande omständigheter".

Därtill kom knappt 8000 personer till Sverige som anhöriga till flyktingar som redan var på plats. Totalt handlar det alltså om cirka 25 000 personer, asylsökande och anhöriga, som fick stanna i Sverige under 2012.

Den största andelen flyktingar kom 2012 från Syrien, följt av Afghanistan, Somalia och Eritrea.

Får välja bostadsort själva

När lagen om mottagande av asylsökande stiftades 1994 var en nyhet att asylsökande tilläts ordna sitt eget boende var de ville, så kallat EBO. Tidigare fanns bara alternativet att bo på en flyktingförläggning, så kallat anläggningsboende, ABO.

Eftersom många har valt att bosätta sig där släktingar bor, eller där det redan bor många landsmän, har EBO lett till en hög koncentration av flyktingar i vissa städer. Exempel på sådana städer är Södertälje, Malmö och Borlänge.

I januari rapporterade Expressen att moderaten Bo Frank, kommunalråd i Växjö, hade tröttnat på regeringens inställning till flyktingfrågan. Därefter stämde flera andra moderata kommunalråd in i klagosången.

Men det är inte bara moderater som är kritiska.

De tre städer i Sverige som tar emot flest flyktingar i relation till antalet invånare - Malmö, Södertälje och Borlänge - styrs alla av en socialdemokrat.

" Helt orimligt"

Och alla larmar de nu om att deras kommuner får allt svårare att ta hand om flyktingarna som anländer.

En av dem är Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje.

- Det är helt orimligt att en kommun ska stå för så stor del av svensk flyktingmottagning. Vi kan inte påverka den, eftersom vi inte har avtal med migrationsverket. Det är bara EBO som kommer till Södertälje, säger hon.

Får bo där de vill

EBO innebär att flyktingarna kan ordna eget boende var de vill.

Det har lett till att vissa kommuner fått ta emot betydligt fler flyktingar än andra kommuner.

Alla tre S-kommunalråd som Expressen pratat med vill skrota EBO - för att fördelningen ska bli mer solidarisk mellan kommunerna.

- EBO är en styggelse och borde tas bort så fort som möjligt, säger Ilmar Reepalu, Socialdemokraternas starke man i Malmö.

I går larmade också Borlänges S-kommunalråd Kenneth Persson i Dalarnas Tidningar att man inte har bostäder till de flyktingar som är på väg.

- Vi kommer att få problem att klara bostadsfrågan. Det blir en trångboddhet, eftersom man flyttar in hos sina anhöriga, säger han till Expressen.

Inga planer att skrota EBO

Men migrationsminister Tobias Billström har inga planer på att skrota EBO.

- Då undrar jag om de socialdemokratiska kommunalråden noterat att regeringen kortat handläggningstiden för asylärenden till tre, fyra månader från den tidigare socialdemokratiska regeringens tolv. Efter avslutad asylprocess är man fri att bosätta sig var man vill och jag hör ingen som ifrågasätter den principen, säger han till Expressen.