Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S-topparna gjorde slut på 21 miljoner kronor

Roger Berzell är socialdemokraternas partikassör.
Foto: Erik Gustafson
Anna Lindh knivhöggs till döds av Mijailo Mijailovic på varuhuset NK i Stockholm den elfte september 2003.
Foto: Szilard Koszticsak / AP MTI
Mona Sahlin är styrelseordförande i stiftelsen.
Foto: Sven Lindwall
Jan Eliasson försvarar sin tid som ordförande.
Foto: Jens L'Estrade

Den mördade utrikesministern Anna Lindhs minnesfond hotas av nedläggning. Stiftelsen har sedan 2003 fått in drygt 21 miljoner kronor i intäkter - ändå är nästan allt kapital förbrukat. Under miljonrullningen har toppsossarna Ingvar Carlsson och Jan Eliasson varit styrelseordförande i stiftelsen nu är det Mona Sahlin.

– Mona var en av dem som började jobba för att få ordning på ekonomin efter att den hade sviktat ner, säger socialdemokraternas partikassör Roger Berzell.

Den förre detta socialdemokratiske utrikesministern Anna Lindh knivhöggs till döds av Mijailo Mijailovic på varuhuset NK i Stockholm den elfte september 2003.

Samma år instiftade Socialdemokraterna en stiftelse i hennes namn Anna Lindhs minnesfond.

Minnesfondens syfte är att stödja personer och organisationer som i Anna Lindhs anda bekämpar likgiltighet, fördomar, förtryck och orättvisor så att de mänskliga rättigheterna efterlevs.

Den före detta statsministern Ingvar Carlsson var stiftelsens ordförande under de första åren. När den före detta socialdemokratiska utrikesministern och nu FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson tog över ordförandeskapet 2006 fanns det 5,7 miljoner kronor i stiftelsekapital.

När Eliasson lämnade över till Mona Sahlin 2011 hade kapitalet minskat med 3,6 miljoner kronor - till 2,1 miljoner kronor.

I dag, under Sahlins tid som ordförande, finns det bara drygt 100 000 kronor kvar i stiftelsekapital trots att stiftelsen haft intäkter på drygt 21 miljoner kronor sedan starten 2003 och bara drygt tre miljoner kronor har betalats ut i bidrag och stipendier.

Större delen av intäkterna har i stället gått till administration, kontorslöner, lokalhyror, seminarier och resor till prisdeltagarna.

Enligt stadgarna ska stiftelsen lägga ner verksamheten om kapitalet sjunker till 100 000 kronor.

Nyligen avslutade stiftelsen också sitt 90-konto för att spara kontokostnaden till svensk insamlingskontroll på 5 000 kronor per år.

Försvarar miljonrullningen

Jan Eliasson försvarar dock miljonrullningen under sin tid som ordförande:

– Vi ville hålla en hög nivå på verksamheten så att inte vi inte minskade chanserna att få in bidrag. Vi måste ju visa att vi ville ha verksamhet att få in bidrag till Anna Lindhs minne.

– Det kräver ett kansli och även pressreleaser, det kräver seminarier med unga människor, olika grupper. Jag tycker nog att vi hade en bra verksamhet, sen är det ju klart att vi kände ju av att för varje år som gick efter Annas död att bidragen blev mindre och det var svårt att få in bidrag varje år. Det var därför vi hade en sjunkande summa pengar tillgänglig varje år.

Expressen har sökt stiftelsens nuvarande ordförande Mona Sahlin utan framgång, men så här sa Sahlin till sajten politikerkollen.se när hon tillträdde som ordförande:

– Jag är både rörd och stolt. Anna finns med mej i tankarna nästan varje dag.

Att få utveckla fonden, stötta starka kvinnor och att se till att Annas minne lever vidare - det känns så bra. Jag är glad i dag.


LÄS MER: Lyxvillor, gods och snabba sportbilar – toppsossarna kring Göran Persson


"Aktiviteten minimal"

Expressen har haft kontakt med flera personer som haft närmare kännedom om stiftelsen. En av dessa säger:

– Aktiviteten var minimal, det är därför som kapitalet nu börjar ta slut.

Stiftelsen har under åren också låtit studerande göra praktik på Stockholmskontoret och ansvara för viktiga funktioner

Enligt en praktikants rapport framkommer det att praktikanten är den person som fått ansvara för stora delar av fondens insamlingsverksamhet och fått genomföra en autogirokampanj.

Så här skriver en praktikant i sin rapport om autogirokampanjen:

– Funktionen hade inte funnits på Minnesfonden sedan 2004 så det fanns ingen som kunde svara på mina frågor, jag fick på så sätt lära mig att vara på och ta reda på allt från start till slut på egen hand.

I styrelsen sitter också två av Mona Sahlins närmaste vänner skådespelaren Rikard Wolff, 58, och författaren Liza Marklund, 53. Men ingen av dessa vill kommentera verksamheten.

Förutom dessa personer sitter även EU-parlamentarikern Jytte Guteland, Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin, EU- och handelsminister Ann Linde, Socialdemokraternas förre presschef Dan Svanell, den förre detta FP- politikern Peter Örn och Socialdemokraternas partikassör Roger Berzell med i styrelsen.


LÄS MER: Jan-Emanuel Johansson tjänar miljoner på flyktingbarnen


Styrelsen får inte något arvode

Roger Berzell säger att det är Socialdemokraternas partistyrelse som utser styrelsen och att styrelsen inte får något arvode.

Han säger också att styrelsen jobbar mycket hårt:

– Det är kanske lite för höga ambitioner i förhållande till de insamlade medlen. Det är väl inte så att de gjort för lite i så fall utan de har gjort för mycket.

Men kapitalet har ju minskat?

– Kapitalet har minskat, men verksamheten fortsätter och Mona var en av dem som började jobba med att få ordning på ekonomin efter att den hade sviktat ner.

Berzell säger även att insamlingen och resorna till stipendiaterna kostat mycket pengar och tar speciellt upp året 2013.

– En stipendietträff då det var tioårsminnet och man bjöd in alla stipendiater under de här åren som har gått till en träff och det blev ju rätt många.

Men ekonomin kommer att bli bättre under 2016 lovar Berzell.

Vad kommer att ske då?

– Det vill jag inte säga, men du kommer att märka det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.