Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S-toppar möts i Bommersvik – men Löfven bestämmer i regeringsfrågan

Socialdemokraternas kursgård Bommersvik på fredagskvällen.Foto: Janne Åkesson/Swepix
Statsminister Stefan Löfven har ett långtgående mandat att förhandla i regeringsfrågan, uppger partiet.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraternas partistyrelse träffas i helgen på partiets kursgård Bommersvik utanför Södertälje.

Men partiet uppger att inga beslut kommer att tas om de tuffa kraven från C och L – sådana beslut ska S-ledaren ta själv.

– Där har Stefan Löfven fått mandat att förhandla och försöka bilda regering, säger Jonatan Hermansson, pressekreterare hos Socialdemokraterna.

Under kraftig bevakning från polisen och med närvaro av Säpo har Socialdemokraternas partistyrelse samlats på den anrika konferensanläggningen Bommersvik, som varit i ungdomsförbundet SSU:s ägo sedan 1937.

Partistyrelsemötet denna regniga och blåsiga novemberkväll sammanfaller med en turbulent tid i inrikespolitiken, där S under veckan har ställts inför en lång rad hårda krav från Centern och Liberalerna för att de ska släppa fram Stefan Löfven som statsminister.

Ändrade turordningsregler vid uppsägning är ett viktigt C-krav medan sänkta marginalskatter är avgörande för L.

Och det är bråttom att ta ställning till kraven, som i flera fall står i strid med grunderna i socialdemokratisk politik.

På måndag ska Stefan Löfven presentera vilket regeringsunderlag han tänker sig inför onsdagens omröstning. Han har dock möjlighet att begära mer tid.

Regeringsbildningen inte på dagordningen

Jonatan Hermansson på Socialdemokraternas presstjänst uppger att partistyrelsens möte är inbokat sedan förra året.

– Det som står på dagordningen är den kommande S-kongressen i Örebro i mars nästa år. Det är huvudpunkten.

Regeringsbildningen har inte någon särskild punkt på dagordningen, enligt Jonatan Hermansson.

– Partistyrelsen kommer inte att fatta något beslut kopplat till regeringsbildningen, utan där har Stefan Löfven fått mandat att förhandla och försöka bilda regering.

Menar du satt han har fått mandat att göra som han tycker när det gäller kraven från C och L?

– Ja, partiordföranden har ett långtgående mandat att förhandla framöver.

Uppgift: Kravlistorna ska visas

Enligt uppgifter till Svenska Dagbladet kommer dock regeringsfrågan i praktiken att avhandlas på mötet. Partistyrelsen och de socialdemokratiska sidoorganisationerna ska också få se och diskutera kravlistorna från C och L, erfar SvD. Däremot kommer inga beslut att tas i frågan.

Yilmaz Kerimo.

Yilmaz Kerimo sitter i partistyrelsen men deltar inte vid helgens möte eftersom han är utomlands.

– I första hand är det självklart partiordföranden som förhandlar. Han har mandat att förhandla fram en regering. När han ser att det finns behov av att förankra något i partistyrelsen, då får han göra det, säger han.