Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S-toppar gick före i kön

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sören Gunnarsson, Göte Bernhardsson, Berit Högman, Lars-Erik Lövdén, Kjell Nordström och Maria Öberg - alla har de fått lägenhet i stiftelsen Almänna Barnhusets fastigheter.

Här är s-topparnas egen gräddfil till attraktiva lägenheter i Stockholm.

En stiftelse fixar lägenheter åt pamparna och deras barn.

Utan att de behöver stå i kö.

Expressen kan i dag avslöja att minst tre riksdagsledamöter, ett statsråd och två landshövdingar, fått lägenheter genom en stiftelse som är direkt underställd regeringen. Lars-Erik Lövdén hade som bostadsminister ansvar för den alltmer kaotiska bostadssituationen i Stockholm. Själv fick han sin lägenhet på Runebergsgatan genom stiftelsen. – Det var på 80-talet när bostadssituationen inte var så problematisk. Jag såg inget fel i att jag fick lägenheten, säger han. Lövdén har fortfarande kvar bostaden, trots att han numera bor i Skåne och har slutat som minister. – Jag har inte bestämt vad jag ska göra med lägenheten. Jag har den som övernattningslägenhet, säger han.

Dottern tog över

 Lövdén är långt ifrån ensam om att kapa åt sig ett hyreskontrakt via stiftelsen. Göte Bernhardsson, landshövding i Västra Götaland, fick en lägenhet på Surbrunnsgatan i Vasastan. Där bor nu hans 25-åriga dotter. Kjell Nordström, s-riksdagsledamot och dessutom ledamot i styrelsen, har också fått lägenhet genom stiftelsen. Listan kan göras ännu längre. Till exempel har de båda riksdagsledamöterna Maria Öberg och Berit Högman fixat lägenhet genom stiftelsen. – Ja, det händer att statsråd eller riksdagsledamöter behöver en bostad eller en övernattningslägenhet i Stockholm. Då har vi ibland kunnat ordna det snabbt, säger Ingela Thalén, före detta socialförsäkringsminister, partisekreterare och stiftelsens nuvarande ordförande. Hon poängterar att varannan lägenhet som blir ledig lämnas till den allmänna bostadsförmedlingen. Resten av kontrakten fördelar styrelsen efter eget huvud. Varför får s-politikerna gå före? – Det är lätt att hyra ut till dem för man vet att de är bra hyresgäster. Jag tycker inte att det är någon gräddfil. Vi följer hyreslagstiftningen, säger Thalén.

Inget stöd i protokollen

 Men enligt Mikael Wiman som är länsassessor vid länsstyrelsen i Stockholm, som har tillsynen över stiftelser, får det inte gå till så. – Den här typen av selektering har inget stöd i stiftelseprotokollet, säger han om att lägenheter hamnat hos barn till politiska makthavare. Ingela Thalén säger sig nu vilja ändra på reglerna så att s-pamparna inte ska få besittningsrätt över lägenheterna. – Jag tycker att det är fel att de sitter på lägenheterna när de har lämnat sina uppdrag och egentligen bor ute i landet, säger hon. Ännu har dock ingen regeländring kommit till stånd.

Kontakta Expressen!

 Vet du något mera om den här bostadsskandalen? Eller känner du till liknande fall? Mejla Expressens reporter Anna Krook och berätta!

FAKTA

STIFTELSEN ALLMÄNNA BARNHUSET
Stiftelsen Allmänna Barnhuset har som syfte att verka för god vård och uppfostran av barn, som är i behov av särskild omsorg, och en i övrigt förbättrad barnavård .
Barnhuset grundades 1633 och var från början ett hem för föräldralösa barn.
Under 1800-talet och 1900-talets första hälft tog Barnhuset emot barn och placerade dem i fosterhem.
Fosterbarns-verksamheten avslutades under 1960-talet.
I dag är Barnhusets viktigaste arbete att stödja forskning, anordna konferenser och ge ut informations-skrifter i olika ämnen som rör barn.
Intäkterna kommer huvud-sakligen från fastig-hetsförvaltning.
Stiftelsen äger fem fastigheter i Stockholm.
Allmänna Barn-huset leds av en direktion med en ordförande samt sex ledamöter som alla utses av regeringen.
Källa: Allmänna Barnhuset

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.